Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Embert várunk a vasra!

Csúcstechnológia és a legjobb katonáink együtt

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László |  2023. augusztus 11. 13:57

Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.

A cél, hogy a Magyar Honvédség köteléke olyan fiatalokkal gazdagodjon, akik képesek a XXI. századi modern, ütőképes haderőnk fontos részét képező Lynx gyalogsági harcjárművek kezelésére. Amint arra a honvédelmi tárcavezető is rámutatott: „ismert világunk úgy fordult ki a négy sarkából, hogy közben a feje tetejére is állt. Magyarország jól felfogott nemzeti érdeke az, hogy tömbösödés és kétpólusú világ helyett hazánkat kultúrák, tudományterületek és gazdaságok összekapcsolásának fizikai és spirituális tereként tartsuk meg. Ezért mi a béke oldalán állunk a háború első pillanata óta”. Hozzátette, hogy bár hazánk a mai napig a tűzszünetet és a béketárgyalásokat tartja az egyetlen megoldásnak a háború lezárására, Magyarországnak hideg fejjel és okosan kell cselekedni ebben a helyzetben.

„Növelnünk kell a nemzeti ellenállóképességünket és folyamatosan fejleszteni kell a haderőnket. Röviden szólva: a békéhez erő kell” – mondta. A napjainkban is tartó Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program mára elérte azt a mérföldkövet, amikor nem csak megjelentek, de már rendszerbe is álltak a Lynx, avagy Hiúz nevű páncélozott harcjárművek.

Lynx Pilot projekt sajtótájékoztató KLAC6712

„Az újonnan beérkező modern eszközeink kezelésére katonákra van szükségünk, és elkezdhetjük ezekhez az eszközökhöz szükséges toborzást is. Úgy is mondhatnánk, hogy embert várunk a vasra” – húzta alá Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Elhangzott: olyan Lynx vezetőket, toronylövészeket és az ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonákat keres a Magyar Honvédség, akik a legnagyobb arányú gyalogsági fejlesztés élkatonái szeretnének lenni, azaz a legjobb katonáink együtt lesznek a csúcstechnológiával.

„A kiemelt feladathoz természetesen kiemelt illetmény is tartozik. Egyedi illetményt állapítottam meg oly módon, hogy – az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Hiúzokat üzemeltető zászlóaljához - belépő őrvezetői kezdő illetmény havi bruttó 737 ezer forint lesz. Ez 25 év alattiak esetében akár nettó 600 ezer forint is lehet. Az érintett zászlóalj minden – régi és új – katonájánál is arányosan erre a szintre emeljük az illetményt, a zászlóaljparancsnokig bezárólag” – jelentette be a tárcavezető.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt arról is, hogy a jelentkezés menete „könnyű, gyors és egyszerű lesz”. Mint fogalmazott, aki be akar lépni, nincs más teendője, mint jelentkezni az iranyasereg.hu oldalon, majd az alapvető személyi dokumentumokkal (személyi igazolvány, lakcímkártya, adó- és TAJ-kártya, illetve az általános iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány) megjelenni szeptember 11-én Hódmezővásárhelyen, a gyalogdandár laktanyájában, ahol az egészségügyi vizsgálatot követően hároméves időtartamra lehet szerződést kötni, majd szinte azon melegében indul is a kiképzés.

Lynx Pilot projekt sajtótájékoztató KLAC6704

Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a KF41HU típusjelű Hiúzt a világ egyik legkorszerűbb harcjárműveként jellemezte. Mint részletezte: a páncéltest védelmet nyújt az aknák és az improvizált robbanóeszközök ellen. Az aktív páncélzat biztosítja a páncéltörő fegyverek elleni védelmet. A túlélőképességet növelik a ködgránátvetők, a fejlett önvédelmi rendszer része pedig a lézer és radar besugárzásjelző rendszer, valamint az akusztikus belövésjelző rendszer is. A harcjármű korszerű nappali és éjszakai figyelőműszerekkel rendelkezik, a nagy sávszélességű kommunikációs rendszer pedig biztosítja az összeköttetését. A Hiúz figyelemreméltó fő fegyverzetének legfontosabb darabja a 30 milliméteres automata gépágyú, ami programozható lőszer kilövésére is alkalmas, akár 3000 méteres hatótávolsággal. Ezzel párhuzamosítva egy 7,62 milliméteres géppuska is megtalálható a Lynxeken. A főfegyverzet mellett van egy 12,7 milliméteres távirányítható fegyverplatform, valamint páncéltörő rakétáknak is jut hely a tornyon. A 45 tonnás jármű akár 60 kilométer/órás sebességgel is képes haladni, hatótávolsága pedig meghaladja a 400 kilométert.

„Ha mindent összevetünk, akkor nem túlzás, ha azt mondom, hogy ezzel a harcjárművel egy igazi csillagrombolót kap a gyalogság” – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, hozzátéve, hogy 2029-ig összesen 218 darab Lynx készül el és áll a Magyar Honvédség rendszerébe.

Lynx Pilot projekt sajtótájékoztató KLAC6612

Kajári Ferenc vezérőrnagy elmondta: a cél, hogy a speciális toborzókampány végén fel tudják állítani a Magyar Honvédség első Hiúz harcjárművel felszerelt zászlóalját, amely igazán elit alakulat lesz. „Aki úgy érzi, hogy elég felkészült és készen áll, az tegyen egy próbát, jelentkezzen, és ha bizonyítja kitartását, rátermettségét, tagja lehet ennek az elit alakulatnak, részt vehet a jövő építésében. A nyolchetes alapkiképzést és a katonai esküt követően megkezdődik a lövészállomány szakalapozó kiképzése. Itt mindenki megszerzi a harcjármű megkövetelte ismereteket, de csak a legjobbak kerülhetnek és maradhatnak az alakulat állományában, hiszen csak így lesz ez elit alakulat” – emlékeztetett a vezérőrnagy, aki a Magyar Honvédség Facebook-oldalán indított nyereményjátékra is felhívta a figyelmet, aminek keretében a helyes választ beküldők közül három szerencsést választanak ki. Nyereményük pedig nem más, minthogy kipróbálhatják, milyen is egy 18 000 köbcentis, 1 300 lóerős harcjármű utasterében utazni.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára és a térség országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott, hogy véleménye és hite szerint a szentesi térségből nagyon sokan fognak jelentkezni a hódmezővásárhelyi alakulathoz és ezeket a haditechnikai eszközöket fogják erősíteni és használni.

„Mi azon vagyunk, hogy béke legyen. A békéhez erő kell, az erő pedig már részben megvan” – fűzte hozzá.

Kapcsolódó cikkek