Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentendrén is megemlékeztek a nemzeti ünnepről

Szöveg: P&V |  2009. március 16. 10:29

Már próbálgatta a tavaszi napsugár az erejét, de még többször felülkerekedett rajta a felhőkből ki-kicsapó zápor, amikor a szentendrei laktanya Kossuth terén az MH KKB és az MH KPTSZI több mint 600 katonája felsorakozott a forradalom és szabadságharc kezdete tiszteletére megrendezett ünnepségre, március 13-án, pénteken.

Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, parancsnok, ünnepi beszédében méltatta a 161 évvel ezelőtti forradalom eseményeit, annak máig ható tanulságait és a magyar katonai hagyományokban betöltött jelentőségét, majd előléptetésekre, illetve elismerések, jutalmak átadására került sor.

A MH Központi Kiképző Bázissal és a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolával közös rendezvényen, a katonákkal együtt ünnepeltek a meghívott nyugállományúak, köztük Elkán Károly nyá. vezérőrnagy, egykori budapesti helyőrségparancsnok is, aki 82 évét meghazudtoló testi és szellemi frissességével is példát adott a fiatal katonáknak. Elkán tábornok egy beszélgetés során, a márciusi ifjak példájából kiindulva kifejezte elismerését a bázison folyó kiképző munka színvonala, a magas fokú rend és fegyelem fenntartása érdekében végzett munkáért.

1595885106
Felhívta a fiatal katonák figyelmét arra, hogy kövessék elöljáróik példáját, legyenek jó hazafiak, őrizzék meg egészségüket, fejlesszék fizikai állóképességüket és tanúsítsanak egymás iránt felelősséget, bajtársiasságot.
Az ünnepnapon, március 15-én az MH KKB és az MH KPTSZI vezetése a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzta a város vezetőivel, társadalmi és politikai szervezeteivel közösen Petzelt József alezredes, az 1848-ban alapított hadi főtanoda igazgatójának a szentendrei köztemetőben, 1977-ben a Kossuth Lajos Katonai Főiskola által emelt síremlékét.

Az ünnepségen Szász Milán hadnagy ünnepi beszédében méltatta a ’48-as katona elévülhetetlen érdemeit a katonai képzés megteremtésében.
A megemlékezés a város Fő terén ünnepi műsorral folytatódott, majd a Vasvári-lakótelepen lévő emléktábla megkoszorúzásával fejeződött be. Mindhárom, a várossal közös rendezvényen közreműködött az MH KKB fúvószenekara.

1595885106