Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre több munka az építkezéseken

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 16. 11:27

Egyre több munkát ad a Magyar Honvédség tűzszerészeinek a tavasz: a kezdődő építkezések és a földmunkák miatt a tizenegyedik héten, azaz március 9-e és március 15-e között 44 bejelentés érkezett ügyeletükre. Ezek közül húsz esetben soron kívül kellett intézkedniük.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 170 bejelentés kaptak.

Március 9-én Kecskeméten, az épülő autógyár földmunkálatai során, a terület átvizsgálását végző cég munkatársai bukkantak néhány darab, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével – a közelben kijelölt helyen egy SD–10-es, német gyártmányú, 10 kilogrammos bombát, egy 75 milliméteres páncéltörő gránátot, egy kézigránátot és három darab, 20 milliméteres páncéltörő gránátot semmisített meg.

Ugyancsak egy polgári, területátvizsgálást végző cég munkatársai bukkantak világháborúból visszamaradt szerkezetekre március 9-én a Fejér megyei Lajoskomáromban, a temetővel szemben található mellékúttól néhány méterre. Értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit, akik – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – a helyszínre érkezve kilenc darab 45 milliméteres páncéltörő lőszert, kilenc darab 82 milliméteres aknavető gránátot, valamint egy kézigránátot találtak. A veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

1595885107
Március 10-én, a Veszprém megyei Szanyon, a Dózsa Termelőszövetkezet telephelyén, épületbontás közben bukkantak a munkások három darab, rozsdás kézigránátra. Az értesített tűzszerészek – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – a kézigránátokat és még mintegy másfél kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Március 11-én, Székesfehérváron, a Fecskeparti temetőben, sírásás közben bukkantak egy világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetre a munkások. Az azonnal a helyszínre érkező tűzszerész járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy kézigránát fejrésze került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Szintén ugyanezen a napon, a főváros nyolcadik kerületében, a Mária utcában található kórházban, földmunkák közben bukkantak a munkások egy 82 milliméteres aknavető gránátra. A veszélyes szerkezetet a Zsolnay Gábor főhadnagy vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Március 12-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bőcsön, a polgármesteri hivatallal szemben lévő ház bontása közben bukkantak világháborús robbanószerkezetekre a munkások. A helyszínen az Érsek János törzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy egy német gyártmányú kézigránát, egy kilogrammnyi pisztolylőszer és egy fegyvermaradvány került elő a földből. A szerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Március 13-án, Budapesten, a XI. kerületben, a Vegyész és a Széchenyi út kereszteződésében, a szervízút mellett, földmunkák közben bukkantak a munkásos egy 105 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátra. Az értesített tűzszerészek – Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével – megállapították, hogy a szerkezet szállítható, így a központi gyűjtőbe vitték.