Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentendrén ülésezett a NATO Szimulációs Munkacsoport

Szöveg: Papp Nikolett |  2010. április 26. 13:15

Áprilisban között a MH Bakony Harckiképző Központ, valamint a MH Központi Kiképző Bázis adott otthont a NATO SACT MSG-68 (NATO Supreme Allied Command Transformation Modelling and Simulation Group 68/ NATO Szövetséges Erők Transzformációs Parancsnoksága Modellező és Szimulációs Munkacsoport 68) 12. ülésének.

A megbeszélésen 9 ország szimulációs szakértői mellett a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség, a Bakony Harckiképző Központ, a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola és az MH KKB kijelölt állománya vett részt.
Az ülés célja az volt, hogy a munkacsoport tagállamai megvalósítsák a különböző országok katonai szimulációs programjainak egy egységes rendszerbe történő integrálását, összehangolják és fejlesszék a nemzeti szimulációs képességeket. Az összekapcsolt rendszerek képesek részfeladatokat egymástól átvenni, valamint az összekapcsolás által növelhető

1595900739
a modellezett kötelékek, események mérete, illetve részletessége.

A munkacsoport ülés első- az MH BHK Szimulációs Központjában megrendezett- munkanapján bemutatásra került a résztvevők részére a MARS/MARCUS szimulációs rendszer, valamint a Szimulációs Központ képességei.
Április 14-15-én az MH KKB- n folytatva a megkezdett munkát, a munkacsoport a nemzeti szimulációs rendszerek összehangolási folyamatának lépéseit tervezte meg, amelyen a magyar katonák megfigyelőként vettek részt.

A Magyar Honvédség arra törekszik, hogy a közeljövőben saját szimulációs rendszereivel (MARS/MARCUS) bekapcsolódjon ebbe a hálózatba annak érdekében, hogy kölcsönösen hozzáférhetőekké váljanak a különböző szimulációs képességek, modulok.
A csoporttagság révén lehetőség nyílna hozzájutni a NATO VBS2 (Virtual Battlespace 2) kiképzési programhoz, amely különösen fontos a Magyar Honvédség C-IED (rögtönzött robbanóeszközök elleni) képesség kiépítésének folyamatában.

1595900740