Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szenzációs: párosban is bronzérmes Pupp Noémi szakaszvezető és Fojt Sára tizedes!

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: MTI/Kovács Tamás, MTI/Czeglédi Zsolt |  2024. augusztus 9. 14:40

A Pupp Noémi szakaszvezető, Fojt Sára tizedes kettős – az ezüstérmet nyert Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra páros mögött – nagy izgalmak után a németekkel holtversenyben harmadik lett a női kajak kettesek 500 méteres versenyében a párizsi olimpián. A csütörtökön négyesben szerzett bronzérmük után az MH Sportszázad két katonasportolója így pénteken ismét a dobogó harmadik fokára állhatott.

2024.08.09_Párizs_olimpia_ Pupp Noémi (elöl) és Fojt Sára a női C-2 500 döntő_MTI_Kovács_Tamás_borito

A finálét két órával megelőző középfutamokból az ezüstös magyar hajó harmadikként, a bronzot nyert pedig negyedikként lépett tovább. A döntőben a lelátókhoz közeli 7-es és 8-as pályán egymás mellett eveztek.

A négyesben csütörtökön bravúros teljesítménnyel együtt kiharcolt bronzérem feldobta a magyar női kajakosokat, a váratlan siker önbizalommal töltötte el őket, ez látszott a versenyzésükön. Pupp Noémi szakaszvezető és Fojt Sára tizedes 250 méternél még hatodik helyen álltak, de fergeteges hajrával felzárkóztak és a németekkel együtt értek célba.

Hosszú percekig teljes volt a bizonytalanság, az első és a második helyezett hamar meglett, de a katonasportoló magyar páros és a Paulina Paszek, Jule Marie Hake német duó a stégen várta, hogy kiírják a végeredményt. Végül 1:39.46 perccel holtversenyt hirdettek.

2024.08.09_Párizs_olimpia_ női C-2 500 érmesek_MTI_Kovács_Tamás

„Én fixen harmadiknak láttam magunkat és mutattam is a többieknek, hogy ez szerintem két érem. Aztán amikor először kiírták, hogy negyedikek lettünk, az nagyon rossz volt. De ha három hónappal ezelőtt ezt valaki nekem leírja, hogy egy érem és egy pontszerző hely, akkor én azt aláírom. De azért így jobb, hogy harmadikok lettünk...” – mondta Pupp Noémi szakaszvezető.

„Nagyon nehezen tudtam elaludni, pedig jobb lett volna, ha megálmodom, hogy harmadikok leszünk, mert akkor nem izgultam volna ennyire. Mindenkinél jobban akartuk!” – fogalmazott Fojt Sára tizedes.

Pupp Noémi hozzátette, hogy „a szívünk meg az egymás közötti bizalom az, ami bevitt minket a célba. Ezt, amit a tavalyi világbajnokság óta megcsináltunk, szerintem ember épp ésszel nem biztos, hogy tudja.”

kenusok_montazs

A párizsi olimpia kajak-kenu versenyeinek pénteki A-döntőiben két további magyar katonasportoló állhatott rajthoz. Közülük Kiss Ágnes szakaszvezető, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Heim Géza 4. Területvédelmi Zászlóaljának tartalékos katonája remekül küzdve a negyedik helyen végzett a női kenu kettesek 500 méteres versenyében párjával, Nagy Biankával.

A férfiaknál Adolf Balázs tizedes hetedik helyen végzett 1000 méter kenu egyesben. A hozzá hasonlóan az MH Sportszázadban szolgáló Fejes Dániel tizedes ugyanebben a versenyszámban harmadik lett a B-döntőben, s összetettben a 11. helyen végzett.

ferfi_kajak_montazs

Kajak-kenusaink harmadik pénteki érmét, egy ezüstöt a Nádas Bence, Tótka Sándor kettős nyerte. Két kajakosunk az 500 méteres táv végén a győztes németek mögött haladva, hatalmas hajrával az ausztrál duó előtt, másodikként zuhant a célba. Ugyanezen versenyen a B-döntőben a Kopasz Bálint, Varga Ádám tizedes alkotta páros a 7., összesítésben a 15. helyen végzett.

2024.08.09_Párizs_olimpia_ Rasovszky_Betlehem_MTI_Czeglédi Zsolt_4

A magyar olimpiai küldöttség további két szenzációs érmet szerzett pénteken. A 10 kilométeres nyílt vízi úszásban Rasovszky Kristóf fantasztikus versenyzéssel olimpiai bajnoki címet szerzett, Betlehem Dávid pedig harmadikként fejezte be a Szajnában rendezett hosszú távú versenyt.

Kapcsolódó cikkek