Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbia a NATO-ba menne

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 2. 18:49

Alig burkoltan Szerbia NATO-tagsága mellett érvelt egy szerdán megjelent interjúban a szerb kormány védelmi minisztere. Dragan Sutanovaccal a CorD című, külpolitikai témákkal is foglalkozó, havonta megjelenő angol nyelvű életmódmagazin készített interjút.

A szerb védelmi miniszter kifejtette: noha a szerb parlament három éve kinyilvánította, hogy Szerbia katonailag semleges állam, a semlegesség nagyon drága dolog, csak olyan országok képesek fenntartani, amelyeknek erős a gazdaságuk, és „a mi gazdaságunk sajnos nem tud többet előteremteni védelmi ügyekre".

A katonai semlegesség kinyilvánítása nem jelenti az együttműködés korlátját; a parlamenti döntést tiszteletben tartva a szerb kormány igyekszik erősíteni a kapcsolatokat a NATO-val a Partnerség a békéért (PfP) programon keresztül – mondta.

A szerb védelmi miniszter elmondta, ma Szerbiának korszerű hadereje van, összhangban a „legmagasabb szintű, az egész világra érvényes szabványokkal, amelyek jelenleg a NATO szabványait jelentik". Szerbia minden szomszédja vagy már tagja a katonai szervezetnek, vagy egy lépésre van attól – fűzte hozzá.

Dragan Sutanovac megismételte: 2011-ben csak hivatásosokból fog állni a szerb haderő. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a kötelező katonai szolgálatot nem törölték el, csak fölfüggesztették, és azok, akik önkéntes alapon le szeretnék tölteni a katonai szolgálatot, megtehetik.

Boris Tadic szerb elnök februárban jelentette be, hogy meg fog szűnni a kötelező sorkatonai szolgálat Szerbiában, és hivatásossá alakítják át a jelenleg 38 ezer főt számláló szerb haderőt. A reformot a NATO előírásaival összhangban hajtják végre.