Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbia csúcsszinten képviselteti magát

2007. október 30. 17:12

Vojiszlav Kostunica szerb elnök is részt vesz a Koszovó leendő státuszáról szóló legközelebbi, november 5-ei bécsi tárgyalásokon.

Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő jelen lesz a Koszovó leendő jogállásáról szóló, november 5-ére Bécsben összehívott tárgyalásokon – jelentette ki Andreja Mladenovic, a Szerbiai Demokrata Párt szóvivője. „A rendelkezésre álló információim szerint Kostunica részt vesz a tárgyalások e menetében. A végső megbeszélések következnek és fontos, hogy a legmagasabb szinten jelenjünk meg" – jelentette ki Mladenovic pártja szokásos hétfői sajtóértekezletén.

A nemzetközi trojka közvetítésével Bécsben november 5-én tartják a Belgrád és Pristina közötti közvetlen tárgyalások negyedik fordulóját, írja a Beta.

Szerbia nem fogadhat el egyetlen olyan dokumentumot sem, így a közvetítő trojka 14 pontját sem, amely nem zárja ki a Koszovó függetlenségét – jelentette ki a Blicnek adott interjújában Vuk Jeremic szerb külügyminiszter. December 10-e után egyszerűen nem lehetünk abban a helyzetben, hogy a koszovói albánok kihirdessék a függetlenséget és azt mondják, hogy az nincs ellentétben a 14 ponttal. Tehát, abban a pillanatban, amikor az unilaterális lépés közvetlen veszélye nem fenyeget, mi készen állunk a rugalmasságra és a nagylelkűségre – mondta Jeremic. A szerb diplomácia vezetője úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha december 10-ig megtalálnák a kompromisszumos megoldást, ám hozzátette, hogy ez nem reális elvárás.