Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szétesett a harci gép, perel a pilóta

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. március 25. 10:58

Mint ismeretes, az Egyesült Államok légiereje (US Air Force) 2007. novembere óta komolyan küzd az elöregedő F-15 Eagle vadászgépek miatti problémahalmazzal. Az egész eseményfolyamot a Missouri Nemzeti Gárda szerencsétlenült járt, mint utóbb kiderül, a levegőben szétesett gépe indította el.

A hónapokig tartó repülési tilalom és az átvizsgálások után most egy újabb viharfelhő gyülekezik, ugyanis a gép pilótája be kívánja perelni a gyártó McDonnell Douglas jogutódját, a Boeing céget.

Az alapos vizsgálati folyamat feltárta, hogy bár komoly elöregedési gondok is vannak a régi F-15-ös flottával (kivéve a jóval későbbi F-15E csapásmérőkkel) ezt az esetet konkrétan gyártási hiba okozta.

A gyakorlórepülés közben, minden előzetes problémajelzés nélkül lezuhanó gép elvesztését ugyanis az okozta, hogy a komplett orr-rész a pilótafülkével együtt egyszerűen leszakadt a törzsről. Mint utóbb kiderült, a kivédhetetlen és teljesen váratlanul bekövetkező „szétesést" az egyik hossztartó gyártási hibája okozta.

Az együléses vadászgép pilótája, a Missouri Nemzeti Gárda őrnagya Stephen Stilwell szerencsésen katapultált az irányíthatatlanul zuhanó roncs gépdarabból, azonban a nagy túlterheléssel járó menekülési folyamat közben kar és vállsérüléseket szenvedett.

Azóta több műtétet is elvégeztek rajta, azonban mivel továbbra is fájdalmak kínozzák úgy döntött, hogy beperli a gyártó céget, illetve pontosabban annak jogutódját.
A pilóta és jogi képviselője szerint ugyanis a Boeing-nak tudnia kellett arról, hogy a gyártási technológia hibája miatt gond lehet az elöregedő hossztartókkal. Ez persze nehezen bizonyítható, azonban az Egyesült Államokban nagy hagyománya van a hasonló, a gyártókat támadó perekre és adott esetben egy – a jó hírnév védelmében létrejövő – peren kívüli megegyezés is szépen hozhat a sérült pilóta konyhájára.

Ha pedig tényleg igaz a vád és a gyártó elmulasztotta értesíteni az alakulatokat az általa ismert hibáról, akkor a Boeing komolyan megütheti a bokáját…