Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakadék a szövetséges rendszerben

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 25. 11:01

A hét végén, életét vesztette a négyezredik amerikai katona Irakban. Az Egyesült Államokban egyre többen – köztük az elnökjelöltségért harcoló két demokrata párti szenátor is – azt szorgalmazzák, hogy vonják ki a katonákat a sivatagi országból. Ugyanakkor Bush elnök szerint nem volt hiábavaló az amerikai katonák halála. A honvedelem.hu kíváncsi volt egy magyar biztonságpolitikai szakértő véleményére.

– Az iraki helyzetet meghatározza, hogy öt évvel a háború kitörése után elesett a négyezredik amerikai katonai is. Hiszen a veszteségek újra növekvő tendenciát mutatnak, s egyelőre a megoldás lehetősége sem látszik – mondta Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő kiemelte: a mai amerikai vezetés úgy értékeli, hogy a fél évtizeddel ezelőtt indított háború sikeres, az elszenvedett emberi-, és anyagi veszteség meghozza az előre megkövetelt célokat.
1595874622
Ugyanakkor a NATO európai pillérének döntő része úgy érzi, hogy a háború megindítása katonailag és politikailag elhibázott volt, s emiatt olyan szakadék keletkezett az Atlanti Óceán két partján lévő szövetséges rendszerben, amely a NATO fennállása óta még nem volt.

– Az Amerikai Egyesült Államok három elnökjelöltje közül a két demokrata párti, vagyis Hillary Clinton és Barack Obama a csapatok azonnali kivonását szorgalmazza, míg a republikánus párti elnökjelölt, John McCain szenátor, teljesen logikusan a haderő Irakban tartása mellett foglalt állást – mondta Nógrádi György. Hozzátette: Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter, a napokban megjelent „Memorandum egy megválasztott amerikai elnöknek" című könyvében, a Bush-kormányt és annak biztonságpolitikáját katasztrofálisnak ítéli meg.

Nógrádi György kiemelte: az iszlám világban egyre kisebb a hajlam a Dzsihádra, ami azt jelenti, hogy az irakiaknak elegük van a merényletekből és a polgárháborúból.
A biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor úgy látja, hogy az öt évvel ezelőtt, az ENSZ felhatalmazása nélkül indított háború kezdete óta a helyzet sokkal rosszabb lett Irakban, s minőségileg növekedett meg a terrorveszély. Ráadásul a katonai akció kezdetekor nem dolgozták ki a kijövetel lehetséges módjait. Emellett durva síita-szunnita ellentétek uralják a térséget, amelynek következtében – az USA akarata ellenére – felértékelődött Irán szerepe, és ráadásul még az újjáépítésre sincsen pénz. Ugyanakkor eltávolították a térség meghatározó diktátorát.