Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szexuális veszély leselkedik a katonanőkre?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 4. 8:47

Az Irakból és Afganisztánból visszatért amerikai női katonák csaknem 15 százaléka élt át szexuális traumát katonai szolgálata során, derült ki kedden a Veterán Ügyek (VA) Minisztériumának tanulmányából.

A tanulmány, mely az Afganisztán Szabadságáért Hadműveletben és az Szabad Irakért Hadműveletben résztvett VA által ellátott százezer veterán adatain alapul, megállapította, hogy több mint hétből egy nő élt át „katonai szexuális traumát". A hatéves periódust átfogó vizsgálat szerint a visszatérő férfi katonák 0,7 százaléka számolt be katonai szexuális traumáról.

A kutatók kiderítették, hogy a szolgálat során szexuális traumát átélt nők és férfiak körében valószínűbb a mentális betegségek előfordulása, mint a többieknél.

A traumák közt az ismétlődő szexuális visszaélésektől a fenyegetéseken át az erőszakig minden előfordult. Az ilyen élmény depressziót, szorongást, poszttraumás stressz szindrómát és a kábítószerfüggőségre való hajlamot válthat ki, állítják a kutatók.

– Eredményeink rámutatnak a VA átfogó szűrővizsgálatainak jelentőségére, valamint a szexuális traumát átélt veteránoknál a mielőbbi beavatkozás fontosságára – mondta el Joanne Pavao, VA kutató. Az eredményeket az Amerikai Népegészségügyi Társaság 136. Éves Kongresszusán és Kiállításán mutatták be San Diegoban. Pavao azt is elmondta, hogy a VA politikája szerint minden nő és férfi veteránt szűrni kell a szexuális traumák szempontjából, és szükség esetén mindenkinek jár a megfelelő ellátás.