Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szigorú ellenőrök, profi katonák

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. szeptember 28. 21:47

A Magyar Honvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezrednél egy hétig tartott az a ellenőrzés, melyet a NATO előírásoknak megfelelően tartottak. A 89 ellenőr a NATO 12 országából érkezett és a szövetség ellenőrzési szempontjai alapján nézték, vizsgáztatták a katonai rendszer különböző elemeit és a személyi állományt.

Bencsik Péter alezredes az ellenőrző bizottság nemzeti képviselője elmondta, hogy Magyarországon 2004-ben volt az első ilyen ellenőrzés. Az alakulatokat a NATO által előírt egységes normák alapján mérik fel, tehát ugyan azt az értékelési elvet alkalmazzák Spanyolországtól, Törökországig. Három évenként kerülnek felmérésre ezek a katonai szervezetek.

A felmérés minden estben a három fő területet érinti: a hadműveletet, a logisztikát és a saját erők, eszközök védelmét. Ebből következik, hogy a szervezeten belül a legkisebb terület is vizsgálat alá esik. Itt az ezrednél ez azt jelentette, hogy közel 100 alterületet vizsgáltak meg az ellenőrök az elmúlt napokban. A területek értékelése, egy négyfokozatú skála alkalmazásával történik, így az adott terület értékelése lehet kiváló, jó, megfelelő és nem megfelelő.

Az ellenőrzés végleges eredményét a fentiek figyelembevételével készítik el és ezek alapján történik meg az ezred feladatképességének a megítélése. Konkrétan ez azt mondja ki, hogy az ezred milyen mértékben kész a NATO szövetségeseként vállalt feladatai teljesítésére. Ez a besorolás már egy ötfokozatú skálán történik, kiváló, feladatképes, korlátozottan feladatképes, részlegesen feladatképes, nem alkalmas minősítésekkel.

Szűcs Pál mérnök ezredes az ezred parancsnoka elmondta, hogy az egységet 2005-ben mérettették meg először és akkor “feladatképes" értékelésű eredményt értek el.

Az ellenőrzés több részből állt. Az ellenőrzés első része magába foglalta a katonák egyéni képzettségeinek a felmérését. A gyakorlati felméréseken a lövészeti és az egyéb általános katonai területeken kellett a katonáknak bizonyítaniuk a szakmai hozzáértésüket. Majd ezt követően a katonák elméleti felkészültségét tesztekkel mérték, ebben az alakulatnál szolgálatot tevők több mint 80%-a jó eredményt ért el.

A kollektív képességek tekintetében azt vizsgálták, hogy a NATO által támasztott követelményeket mennyiben képesek teljesíteni. Itt elsődleges értékelési szempont a légi műveletek terén végzett tevékenység volt, az hogy az alapfeladatot, a légtérfigyelést milyen szinten képesek biztosítani. Ez a terület “kiváló" értékelést kapott: az ezrednél a vezetési szintek a valós, valamint a szimulációs repülési feladataikat és az ezekhez kapcsolódó extrém döntéseket jól kezelték, jó döntéseket hoztak a kialakult bonyolult légi helyzet rendezésére.

A logisztikánál a korábbi hiányosságok felszámolásra kerültek. A döntnököknek az volt a megállapításuk, hogy logisztikai szempontból sokat fejlődött az ezred.

A saját erők védelmében jó együttműködés alakult ki a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, valamint a megyei kórházzal.

Örömmel lehet elmondani, hogy az ezred értékelése az összesített mutatók alapján “feladatképes", az ellenőrzés minősítését igazoló diplomát az ellenőrzés vezetője ennek megfelelően ki is állította.

Szinte minden területre meghatároztak határidős feladatokat, mert a NATO szövetségesi tapasztalatok alapján mindig adnak olyan tennivalók, amelyek megvalósítása a jövőbeni fejlődésünket szolgálhatják.

A legmarkánsabban javaslatokat a technikai fejlesztésének a területére érkezett.

Az elért eredmény értékét mutatja az, hogy nemrégiben ugyan ez az ellenőrzést Spanyolországban is végrehajtották, ahol – bár a technikai feltételek ma még jobbak, mint nálunk – nem tudtak jó eredményt produkálni, az ellenőrzést meg kell ismételni.