Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulátor után a gyakorlatban

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2023. december 6. 21:33

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.

Éleslövészeti foglalkozásokat tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj a szomódi lőtéren december 4-6. között. Bár az időjárási viszonyok miatt többször türelemre kellett inteni a Leopard 2A4HU harckocsik kezelőszemélyzetét, az olykor felszakadozó ködben is jutott lehetőség arra, hogy a géppuskák mellett 120 milliméteres harckocsiágyúkkal is lőjenek.

A mostani nappali és éjszakai harckocsi alaplőgyakorlaton bizonyító irányzók előéletének érdekessége, hogy bár van köztük olyan, aki már a sokat próbált T-72-esek fegyvereit is megszólaltatta, a Leopard 2-es típus rendszerét korábban csak egy kéthetes ausztriai felkészítés keretében, szimulátoron sajátították el. Számukra a napokban jött el az idő, hogy az így megszerzett tudást a gyakorlatban is kamatoztathassák.

_SNJ8122

Ez a képzési rendszer azért is hatékony, mert mire a katonák a lőtérre kerülnek, már izommemóriában tudják, hogy mit-hol találnak, milyen teendők követik egymást, illetve nem utolsósorban ekkor már valóban a pontos végrehajtásra koncentrálhatnak. Mindemellett ez azt is jelenti, hogy lőszerfelhasználásban is sokkal gazdaságosabb a kiképzés, hiszen a kezdeti begyakorlásokat szárazon, vagyis valós lövés leadása nélkül folytathatják le a szimulátor segítségével. A lőgyakorlatot vezető katonák véleménye szerint a korábban szimulátoron is felkészített katonák a lőtéren, ha el is követnek hibákat, azok már csak apróbb tévesztések, amiket igen könnyű a gyakorlati foglalkozások alkalmával orvosolni.