Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulátortréning Svédországban

Szöveg: Honvéd Vezérkar | Fotó: a Honvéd Vezérkar felvételei |  2023. március 11. 10:00

Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban. A képzést svédországi látogatása során megtekintette Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere is.

csoportkép miniszterrel

A svéd védelmi minisztérium stockholmi szimulátor központjában (FLSC) zajló képzésen a hajózók és vadászirányítók az alap látóhatáron túli harcászati elemeket és taktikákat és a komplex (különböző feladatkörű) harci kötelékek műveleti feladatainak végrehajtását gyakorolják. A NATO szabvány szerinti felkészülést a felderítő tisztek által biztosított, naprakész információk és elemzések teszik realisztikussá.

Az adott feladatot követő kiértékelés során a műveletek minden részlete és mozzanata visszajátszható három dimenzióban, így a legapróbb hibák is napvilágra kerülnek.

Az egyhetes gyakorlat során az állomány olyan harcászati elemek végrehajtásában fejlődhet, melyek gyakorlására békeidőben, valós repülési feladatok során nincs mód, mivel a légiközlekedési szabályok és a biztonsági előírások limitálják a harci repülőgépek manővereit, támadó- és önvédelmi rendszereinek alkalmazását. A fejlett számítógépes rendszer objektív keretet biztosít a szimulált fegyveralkalmazások hatékonyságának, vagy annak kivédésének elemzéséhez.