Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús hősi halottakat exhumáltak Nádasdladányban

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: a múzeum felvételei |  2023. március 11. 11:07

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) munkatársai Nádasdladány település (Fejér vármegye) temetőjében végeztek feltárást, amely során a második világháborúban hősi halált halt három magyar katonát sikerült exhumálniuk.

exhum2

Nádasdladány település katolikus temetőjében a második világháború hadműveletei alatt és után több hősi halált halt magyar katonát is eltemettek. Az elmúlt évtizedek viharait csak Koronczai János honvéd síremléke vészelte át, amelynek környezetében korábban a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) végzett feltárást, saját katonáikat keresve. A munka során jeltelen sírokban magyar katonák földi maradványait találták meg, így ezt az információt továbbították a Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság részére.

A HM HIM HHI Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai 2023. február 28-án végezték el a feltárást Nádasdladányban. Munkájukat egy civil önkéntes is segítette. Az önkormányzat a jelzett sírhelyről előzetesen eltávolíttatta a fedlapot, így nagyobb felületű bontásra nyílt lehetőség a helyszínen. Az első maradvány nagyjából az egykori sírkeret vonala alatt, mintegy 120 cm-es mélységből került elő. A megtalált személy a tárgyi mellékletek alapján egyértelműen magyar katona volt. Bár a nála talált 36M azonossági jegytok sérült volt, elég információt tartalmazott személyi azonosításához: a szakemberek Marton József tartalékos honvéd földi maradványait találták meg.

exhum9

Marton József tartalékos honvéd mellett, körülbelül 1 méteres távolságban újabb magyar katona földi maradványai kerültek elő, akinél szintén megtalálható volt azonossági jegytokja, bár az az előzőnél sokkal rosszabb állapotban. Segítségével végül Koronczai János honvédként azonosították a szakemberek a maradványokat. A kutatóárok folytatásában, mintegy 1,5 méteres távolságban újabb magyar katona földi maradványai kerültek elő, a korábbi feltárás miatt kis mértékben bolygatva. A katona mellől előkerült egy Magyar Bronz Vitézségi Érem, amely alapján a későbbiekben nagy eséllyel megállapítható lesz a személyazonossága. A forgatatlan föld elérésével bebizonyosodott, hogy további eltemetésekre nem került sor. A feltárt terület előtti részen (a temető bejárata előtt leburkolt rész irányába) kisebb kutatóárkot nyitottak a szakemberek, amely azonban nem hozott újabb eredményt, több katona nem került elő.

Az exhumált három magyar katona földi maradványait Budapestre, a HM HIM HHI erre a célra kijelölt objektumába szállították. Az exhumált magyar katonák újratemetésére Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen kerül sor 2023-ban.