Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria – Két újabb városba vonultak be a katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 12. 8:07

Két újabb városba vonult be a szíriai hadsereg augusztus 11-én, csütörtök reggel az ország északi és középső részén, hogy elfojtsa a kormányellenes népi felkelést – közölték szíriai emberi jogi aktivisták.

„A hadsereg harckocsijai, csapatszállító járművek és a biztonsági erőket szállító buszok hatoltak be 7 óta 30 perckor (az északnyugati) Idlíb tartomány déli részén fekvő Szerákebbe. A katonák megszállták a főteret, és házkutatásokba fogtak. Letartóztattak legalább száz embert, köztük gyerekeket is – áll az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) közleményében. – Ezután erős tüzérségi tevékenység hallatszott a városban, ahol az esti ima után mindennap tüntetéseken sürgetik a rezsim bukását."

Délebbre több tucat harckocsi vonult be a Homsz tartománybeli Kuszeir városába – jelezte egy aktivista a helyszínről. „A lakók a földekre menekültek, és a várossal megszakadt minden kommunikációs összeköttetés" – tette hozzá. Egy későbbi jelentés szerint az otthon maradtak közül 11-et lelőttek a katonák, több tucatnyit megsebesítettek, és sokat letartóztattak.

Deir-ez-Zórban három embert öltek meg a biztonsági erők az al-Matar negyedben, és felgyújtottak több házat.

A hadsereg ugyanakkor bejelentette, hogy kivonul Idlíb tartományból. Előző nap, szerdán – tíznapos, nagyszabású hadművelet után – visszavonult az északi Hama városából. A rezsim elleni tiltakozás e fellegvárában száznál több civil halottja volt az offenzívának, és százakat vettek őrizetbe civil szervezetek szerint.

Másutt folytatódnak a katonai akciók.

Bassár el-Aszad államfő továbbra is azt hangoztatja, hogy – a nemzetközi tiltakozások dacára – véget vet a lázadásnak. A hatalom nem ismeri el a március 15-én kezdődött tiltakozó hullám jogosságát, s az erőszakos katonai fellépést azzal indokolja, hogy szembe kell szállni a „fegyveres terrorista csoportokkal", amelyek a rezsim szerint felelősek a zűrzavarért és a civilek elleni támadásokért.

Az államfőt nem tudta meggyőzni az a delegáció sem, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának három tekintélyes tagja, India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság küldött Damaszkuszba. A diplomaták a külügyminiszteren kívül magával az elnökkel is tárgyaltak, és azt kérték tőle, hogy a kormányzat „tanúsítson nagy önmérsékletet", és tartsa tiszteletben az emberi jogokat. Közleményük szerint Aszad elismerte, hogy a biztonsági erők elkövettek „néhány hibát" a tiltakozó mozgalom elfojtásának kezdetekor, és azt hangoztatta, hogy “elkötelezte magát a reformok mellett, amelyek célja utat nyitni a többpárti demokrácia felé".