Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria tudott az amerikai rajtaütésről

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 3. 8:30

A szíriai kormány együttműködött az Egyesült Államokkal abban a terrorellenes katonai akcióban, amelyet szír területen hajtottak végre múlt hétvégén amerikai kommandós egységek – írta a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap felidézi, hogy Damaszkusz nyilvánosan azonnal elítélte az iraki határ közelében végrehajtott helikopteres rajtaütést, befagyasztotta a magas szintű diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal, és “rituális dühkitörést eljátszva" az ENSZ-hez fordult.

Washingtoni források ugyanakkor a lapnak felfedték: az amerikai különleges erők akciója a szíriai hírszerzés teljes körű együttműködésével zajlott.

A név nélkül idézett források egyike szerint a szír titkosszolgálatok már közvetlenül a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után “figyelemreméltó" együttműködési készséget mutattak. Utána a kapcsolatok megszakadtak, de nemrég felújultak – idézte az amerikai illetékest a The Sunday Times.
A lap szerint a támadás célpontja az al-Kaida terrorhálózat Abu Gadija néven ismert egyik parancsnoka volt, akitől a szíriai vezetés is félt, mert a damaszkuszi világias rendszerrel ellenséges iszlám fundamentalizmus ügynökének tartotta. Ezért Szíria számára “is célravezető megoldásnak" ígérkezett, hogy az amerikaiak intézzék el Gadiját – áll a The Sunday Times írásában.

A brit lap forrásai szerint egyenesen a szíriaiak szolgáltak információval az amerikaiaknak arról, hogy Abu Gadija hol tartózkodik. Az amerikai elektronikus felderítés ezután – valószínűleg a keresett személy műholdas telefonját bemérve – pontosan azonosította a helyszínt, és a négy Black Hawk helikopter elindult a szíriai falu felé.
A helikoptereket a szíriai radarok észlelték, és kérés érkezett a szír légierő damaszkuszi központjába, hogy engedélyezze elfogásukat. A kérést azonban a légierő magas rangú tisztjei elutasították, éppen azért, mert már várták az amerikai akciót – idézi forrásait a The Sunday Times.

A lap szerint a rajtaütést “gyorsnak és vértelennek" tervezték, ám a célba vett militáns csoport valószínűleg észrevette a helikoptereket és tűzharc robbant ki. Helyi szemtanúk elmondták: a 10-15 perces akció után hét holttest maradt a helyszínen, az amerikaiak pedig két személyt – élve vagy holtan – magukkal vittek.
A rajtaütés után a szír titkosszolgálat emberei megszállták a falut, és megfenyegették a helyieket, hogy ha bárki bármit elmond a történtekről, megölik családtagjait – mondta egy törzsi vezető a brit lapnak.