Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem feledkeznek el a tragikus sorsú hadnagyról

Szöveg: Fábián Edit |  2008. november 3. 8:18

2008. január 31-én kiképzési repülés végrehajtása közben életét vesztette Lükő Zsolt posztumusz hadnagy. Emlékét nem feledik szülőhelyén Ácsteszéren, a bajtársi emlékezésnek ad helyet a Törökszentmiklós melletti óballai külső leszállóhely is, ahol a hadnagy utolsó feladatát hajtotta végre és emlékeznek rá Szolnokon, ahol dolgozott a mindennapok során.

A Szolnok környéki települések közül a szelevényi önkormányzat maradandó emléket kívánt állítani azon a helyen is, ahol Zsolt 2006 tavaszán kiemelkedő hősiességgel vett részt a községet védő árvízi munkálatokban. Tiszteletük és együttérzésük kifejezéséül parkot neveztek el a hadnagyról.

Az önkormányzat és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közös szervezésében a halottak napja alkalmából adta át az emlélktáblát.

– A katonák idegenként érkeznek, és ismerősként távoznak, szokták mondani – mondta az ünnepségen részt vevő dr. Vadai Ágnes. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára hozzátette: a katonák önzetlenül segítenek, mert erre esküdtek. Feladatukat végrehajtva gyakran a köszönömöt meg sem várva távoznak. A közösségen múlik, hogy őrzik e az emléket. A 2006-os tomboló árvíznél heteket töltöttek Szelevényen a katonák, óvták a települést. Ezek között a katonák között volt Lükő Zsolt is. Jó látni, hogy ezt nem felejtették el a szelevényiek sem.

– Polgármesterként ismerem a szelevényi embereket, tudom, hogy mindannyian átérzik a 31 évesen hősi halált halt Lükő Zsolt tragédiáját – osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlevőkkel Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere. Kiemelte: Lükő Zsoltnak és társainak köszönhetjük, hogy megmaradt a községünk a két évvel ezelőtti árvíz idején. A bajtársaitól tudjuk, hogy Zsolt az árvíz levonulta után is szívesen emlékezett a szelevényiekre, szívébe zárta a községünket, szívesen fogadta a Szelevény napjára szóló meghívásunkat is. Zsolt emléke itt él tovább.

Az ünnepi beszédek után az államtitkár és a polgármester közösen leplezték le a fiatal hadnagy emlékére állított emléktáblát, melyre koszorúkat, virágokat és mécseseket helyeztek el az egybegyűltek.

Az emlékpark-avatás végén Lükő Zsolt családját és a vendégeket a helyi művelődési házban Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, parancsnokhelyettes köszöntötte. Ezt követően Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka az emlékpark létesítéséről szóló emléklapot adott át az édesanyának és édesapának.

1595881306
 

1595881307
 

Fotó: Hajdú László