Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriában a kormányerők harckocsikkal támadtak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 1. 7:49

A lázadók közlése szerint 95 halottja van a szíriai kormányerők július 31-i, vasárnap hajnali támadásának Hama városában, sokan megsebesültek. Előzőleg a Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) még 45 halottról és több tucatnyi sebesültről számolt be. „A hadsereg és a biztonsági erők behatoltak a városba, tüzet nyitottak a civilekre, megöltek 95 embert és több tucatnyit megsebesítettek” – közölte Ammár Kurabi, a szíriai Emberi Jogok Nemzeti Szervezetének elnöke.

Kurabi szerint a hadsereg több város ellen intézett támadásokat, amelyekben összesen 121 ember halt meg és több tucatnyian sebesültek meg, sokak állapota súlyos. A hamai áldozatokon kívül 19-en haltak meg a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban, hatan a déli Harakban és egy ember a keleti Bukamalban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja két további halottról adott hír a Hama közelében fekvő Szuránból, így a halálos áldozatok száma feltehetően 123.

A Bassár el-Aszad rendszere ellen március 15-én kezdődött tiltakozó mozgalom során a megtorló intézkedések során civil szervezetek adatai szerint összesen mintegy kétezren haltak meg, köztük mintegy 1600 polgári személy.

Egy hamai lakos elmondta, hogy a hadsereg reggel hat órakor hatolt be a városba. Egy másik, nevének elhallgatását kérő helybeli lakos arról beszélt, hogy öt harckocsi vett fel állást a helyi önkormányzat épületénél és időnként lövéseket ad le. Más értesülések szerint négy BTR típusú páncélozott szállítójárművet vetettek be a városban. Egy helyi lakos elmondta, hogy holttestek hevernek az utcákon, és az áldozatok száma várhatóan nőni fog. A hadsereg mesterlövészei állásokat foglaltak el az állami elektromos társaság és a börtön tetején.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség, amely a kezdetektől fogva “fegyveres bandáknak" tulajdonítja a zavargásokat, azt jelentette, hogy fegyveres csoportok két katonát öltek meg Hamában.

A hírügynökségi jelentés szerint rendőrőrsöket gyújtottak fel, köz- és magánvagyont rongáltak meg, gumikat égettek és torlaszokat emeltek az utcákon. A hírügynökség egy meg nem nevezett helybeli lakost idézett, aki szerint “fegyveres bandákba szervezett emberek tucatjai foglaltak el állásokat a város legfontosabb épületei tetején, géppisztollyal vannak felszerelve és szüntelen lövöldözéssel rémisztgetik a lakosságot".

A hatóságok több hete próbálják meg uralmuk alá vonni a tiltakozás tűzfészkének számító várost, ahol több, félmilliósnál nagyobb tüntetést tartottak a rendszer ellen az OSDH szerint.

A nagyszabású tüntetések hatására Hama kormányzója, Ahmed Háled Abel-Azíz július 2-án lemondott tisztségéről.

A Damaszkusztól 210 kilométerre északra fekvő Hama a betiltott Muzulmán Testvériségnek Háfez el-Asszad akkori elnök, Bassár jelenlegi államfő apja elleni 1982-es lázadását követő kegyetlen megtorlás óta rendszer elleni harc jelképe lett. A felkelés után a várost körülzárták és tüzérséggel lőtték a kormányerők, akkor 20 ezren haltak meg.

A közel 700 ezres lélekszámú Hama Szíria negyedik legnagyobb városa. A bronz- és vaskorszak óta laknak itt emberek. Citadellájáról és ősi vízkerekeiről híres, Bassár el-Aszád és kormány turistaparadicsomot akart kialakítani a városban.

William Hague brit külügyminiszter megdöbbenését fejezte ki a Hama ellen indított támadás miatt. “A több hete békés tömegben tüntető civilek elleni ilyen fellépés egyáltalán nem indokolt" – hangsúlyozta. A miniszter emlékeztetett, hogy a szíriai népnek a tüntetéstől való elbátortalanítására indult több város elleni összehangolt támadás annál is inkább megdöbbentő, mert a muzulmánok szent hónapja, a ramadán előtti nap hajtották végre. “Bassár el-Aszad elnök téved, ha azt hiszi, hogy megtorlással és katonai erővel véget vet a válságának" – mondta Hague.

Pénteken legalább 50 ezren tüntettek a rendszer ellen Dier-ez-Zórban, délután pedig 300 ezren vettek részt a korábbi nagygyűlések áldozatainak a temetésén.

Damaszkusz térségében a hadsereg vasárnap Muadhamíja város ellen intézett támadást az OSDH szerint. A londoni székhelyű szervezet elnöke, Rámi Abder-Rahmán elmondta: a hadsereg hajnalban támadta meg Muadhamíját, míg harckocsikkal elzárták a város déli, keleti és nyugati bejáratát. Több mint 300 embert vettek őrizetbe a Szíriai Emberi Jogi Liga szerint.

Abdel-Karím Rihaui, a liga elnöke közölte, hogy szombaton délután őrizetbe vették Navaf el-Basírt, a legnagyobb szíriai törzs vezetőjét. Basír írta alá 2005-ben 11 másik ellenzékivel együtt a demokratikus változásokat követelő Damaszkuszi Nyilatkozatot.