Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriai kormányküldöttség: Aszad távozása is a megbeszélések tárgya lehet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 22. 20:03

Bassár el-Aszad elnök távozása is szóba jöhet, de csak a nemzeti párbeszéd keretében – jelentette ki augusztus 21-én, kedden Moszkvában Kadri Dzsamil szíriai miniszterelnök-helyettes, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt.

A damaszkuszi kormányküldöttség vezetője úgy fogalmazott: „még ez a kérdés is a megbeszélések tárgya lehet a nemzeti párbeszéd keretében. Ha azonban ilyen feltételt szabnak a dialógus kezdete előtt, akkor az azt jelenti, hogy nem lehet szó megbeszélésekről".

1595940361
Lavrov szerint akkor van esély a helyzet rendezésére, ha valamennyi külső szereplő, akitől Szíriának és népének sorsa függ, felismeri felelősségét. Az orosz diplomácia vezetője ismét hangoztatta Moszkva álláspontját, amely szerint a szíriai politikai átmenet alapelveiről június végén kötött genfi megállapodás a rendezés egyetlen útja a közel-keleti országban.

Kadri Dzsamil Lavrovval tárgyalva azt hangoztatta, hogy a szíriai békés rendezésben a legfőbb problémát a külső beavatkozás jelenti. Kadri kitért a vegyi fegyverek kérdésére is. Úgy vélte: „a Nyugat csak az ürügyet keresi, hogy közvetlenül beavatkozzon országunk belügyeibe". Ezzel kapcsolatban Irak példáját hozta fel: „ez arra késztet bennünket, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos történetre emlékezzünk. Irak elfoglalását követően kiderült, hogy semmiféle tömegpusztító fegyver nem volt ott" – mondta.

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint még hétfőn keményen figyelmeztette a szíriai rendszert, hogy ha beveti vagy akár csak áthelyezi vegyi fegyvereit, Washington átértékelné álláspontját egy szíriai katonai beavatkozásra vonatkozóan.

A szíriai ellenzék legnagyobb ernyőszervezete, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) „átmeneti kormány" felállításának lehetőségét „tanulmányozza" – jelentette be az SZNT elnöke, Abdel-Bászet Szaida, miután küldöttség élén megbeszélést folytatott Párizsban Francois Hollande francia elnökkel. „Ez sok konzultációt igénylő folyamat, nem kell túlságosan sietni, de a Szíriai Nemzeti Tanács igyekszik minél gyorsabban a végére jutni" – mondta újságíróknak.

A nyugati államok által javasolt repüléstilalmi övezet Szíria feletti bevezetését Damaszkusz az ország elleni agresszióként értelmezné – közölte Buszejna Saabán, a szíriai elnök különmegbízottja a Hszinhua hírügynökséggel. A szíriai politikus azt hangoztatta, hogy a felkelők fegyverrel és pénzzel való ellátása Szíria szuverenitásának megsértését jelenti.

1595940361
Több napig tartó harcok után a szíriai kormányerők lerohantak kedden egy felkelők kezén lévő települést Damaszkusz közelében, és megöltek legalább 23 lázadót. A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet és a lázadók egyik szóvivője egybehangzóan azt közölte, hogy a Bassár el-Aszad elnök rendszeréhez hű katonák kedd hajnalban négy irányból rohanták le Moadamíja városát, és lázadók után kutattak. A felkelők szóvivője szerint a város eleste után a katonák szabályosan kivégeztek több, húszas-harmincas éveiben járó férfit.

Előző nap Szíria-szerte legkevesebb 167 ember vesztette életét: 88 polgári lakos, 32 felkelő és 47 katona, többségük Damaszkusz tartományban – jelentették ellenzéki források.

A szíriai válság nyomására Libanon északi nagyvárosában, Tripoliban is halálos áldozatokkal járó összecsapások törtek ki szunniták és síiták között.

Az ENSZ bírálatai nyomán az Aszad-rezsim ellen harcoló Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) betiltotta tagjainak a kínzásokat, a foglyok kivégzését és a politizálást. Az ENSZ szakértői egy múlt heti jelentésükben közölték, hogy a felkelők is háborús bűntetteket követtek el, bár kisebb mértékben, mint a Bassár el-Aszad államfőt támogató hadsereg, illetve a biztonsági erők fegyveresei.

Szíriában meghalt egy japán újságírónő, aki az aleppói harcokról tudósított, két arab és egy török riporter eltűnt. Mindannyian a török határon keresztül „szivárogtak be" az országba.