Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saját katonái után kémkedik az afgán hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 23. 7:25

Szigorították saját katonáik és rendőreik ellenőrzését az afgán fegyveres és rendvédelmi szervek, miután a közelmúltban egyre több, a hadseregbe beszivárgó felkelők által elkövetett „belülről jövő” támadás történt az országban állomásozó külföldi erők ellen – írta a The Washington Post amerikai napilap internetes oldalán augusztus 21-én, kedden.

A lépés értelmében titkos ügynökök tucatjait rendelik az afgán biztonsági erők mellé országszerte, fokozzák a katonák családtagjaikkal folytatott telefonbeszélgetéseinek a lehallgatását, és megtiltják a mobiltelefon-használatot a frissen felvett személyeknek, hogy azok nehezebben tudjanak kapcsolatba lépni a felkelőkkel.

Az intézkedésre azután került sor, hogy az elmúlt két hétben kilenc amerikai katonát öltek meg afgán kollégáik. Idén összesen 40 külföldi katona esett áldozatul hasonló belső támadásoknak, amelyek az amerikai-afgán viszonyban is feszültségeket okoztak.

1595940362
Barack Obama amerikai elnök korábban azt mondta, hogy „mély aggodalommal" tölti el a kérdés, s Hamid Karzai afgán elnök közbenjárását fogja kérni annak megoldására. Az elnök szerint „látszanak előrelépések" az afgán kémelhárítás terén, de „többet kell tenni" a probléma megoldására.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke hétfőn Mohammed Karimival, az afgán hadsereg vezérkari főnökével tárgyalt az ügyről. „A katonáknak érezniük kell, hogy a vezetőik teljes körű megfigyelése alatt állnak minden szinten. Ennek eleinte negatív hatása lesz a morálra, de valamint tennünk kell" – mondta Karimi a találkozót követően.

Az elmúlt napokban a NATO is lépéseket tett a támadások kivédésére: afganisztáni kötelékének tagjait arra szólította fel, hogy mindig tartsák töltve fegyvereiket, valamint aktiválta az „őrangyalok" elnevezésű programját, amelynek keretein belül a kizárólag társaik védelmével megbízott NATO-katonák az afgán tisztekkel együttműködve készülnek fel egy esetleges belső merénylet megakadályozására.

A belülről jövő támadásokról Omar molla, a tálibok vezetője azt mondta, azok a felkelők stratégiájának integráns részei. A relatíve új hadviselési módszer 2012-ben több áldozatot szedett, mint a háború bármely korábbi évében. Az idén Afganisztánban meghalt NATO-katonák 13 százaléka ilyen támadás áldozata lett.

A merényleteket sokszor olyanok követik el, akik nem estek át alaposabb átvizsgáláson, mielőtt bebocsájtást kaptak a közös amerikai-afgán támaszpontokra. A múlt hónapban például egy hilmendi rendőrségen élő 15 éves kiszolgálófiú gyilkolt meg három tengerészgyalogost.

1595940363
A probléma része az is, hogy bár az afgán hadseregnek van megfelelő szabályzata az újoncok átvizsgálására, azt a mai napig nem tartják be. „Túl sok emberre volt szükségünk" – indokolta Karimi, azt állítva, hogy az afgán erőknek havi 12 ezer újoncot kellett besorozniuk, ennyi embert pedig nem tudtak volna átvilágítani. Most, hogy a hadsereg kezdi elérni a céllétszámát, több időt fordíthatnak az újoncok megszűrésére – közölték afgán tisztek.

A merényletek megakadályozására tett intézkedések azonban könnyen visszaüthetnek: miközben a kormány a bizalom és a lojalitás megszerzésével küszködik, az ilyen intézkedések elidegeníthetik a seregtől az alacsonyabb rangú katonákat, illetve a potenciális újoncokat – írta a Washington Post.

Emellett a belső támadások nem mindegyike a felkelők műve: egy részük személyes nézeteltérések folyománya.

Afgán tisztek elmondásuk szerint arra kérték az amerikai és a NATO-parancsnokokat, hogy jobb kiképzésben részesítsék katonáikat a helyi hagyományokkal és az afgán kultúrával kapcsolatban. „Ha egy amerikai katona olyasmit mond, ami sérti a hagyományainkat, az nagyon felzaklatja az afgán katonákat, és akár támadást is okozhat. A (NATO-)katonák nem megfelelő tudással érkeznek. Olyan afgánoktól tanulnak a tengerentúlon, akik nem értik igazán a kultúránkat" – mondta az afgán rendőrség újoncozásért felelős vezetője.

Az afgán tisztek emellett logisztikai segítséget is kértek az amerikaiaktól. A hadsereg poligráfokat és mobiltelefon-lehallgató eszközöket akar beszerezni, a rendőrség pedig biometrikus személyazonosító felszereléseket kért, amelyeket az újoncok büntetőjogi előéletének feltárására akarnak használni.