Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriai támadástól félti Dimónát Izrael?

Szöveg: Háború Művészete |  2007. november 15. 14:57

Az elmúlt héten Izrael egy Patriot légvédelmi rakétaüteget szállított a Negev-sivatagban található dimonai nukleáris kutatóközpontjába.

Ez a lépés azért volt fontos, mert Izrael nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Szíria megtorolja a szeptember 6-i egyik nukleáris (vagy annak vélt) központja ellen irányuló támadást. Ha figyelembe vesszük az izraeli légvédelem felkészültségét és a szíriai légierő siralmas állapotát megállapítható, hogy a támadásra igen kicsi az esély.

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy Szíriának tucatnyi ballisztikus rakétája van, melyeket fel tudna használni egy esetleges támadás során. Ennek kivédése pedig csak rakétaelhárító rakétákkal lehetséges. Éppen ezért valószínűsíthető, hogy a PAC-2 rakétát használó Izrael a jövőben kapni fog egy amerikai PAC-3 üteget is, ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy már hozzájutottak ehhez a fegyverrendszerhez. Annak ellenére, hogy a PAC-3 sokkal hatékonyabb, hatótávolsága csupán 20 kilométer, de ez bőven lefedi a dimonai kutatóközpont és környékének területét.
Szíria nagy kockázatot vállalna Dimona megtámadásával, ugyanis Izrael egy válaszcsapás keretein belül megsemmisítené a szíriai légierő nagy részét, valamint érzékeny veszteségeket okozna mind katonai mind infrastrukturális téren.