Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovákiában ülésezik a NATO Katonai Bizottsága

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 17. 16:16

A Szlovák Köztársaság a vendéglátója a NATO Katonai Bizottsága idei őszi vezérkarfőnöki konferenciájának. A Magas-Tátrában szeptember 17-19. között rendezett találkozón a magyar delegációt Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke vezeti.

Huszonnyolc ország legfelsőbb katonai vezetői, valamint James G. Stavridis admirális a szövetséges műveletékért, és Stéphane Abrial tábornok a katonai szervezet átalakításáért felelős főparancsnok, a mostani megbeszélésen a folyamatban levő NATO műveletek helyzetét és feladatait tekintik át elsősorban.

Az értekezleten különösen nagy hangsúlyt kapnak a szövetség afganisztáni műveletei. David Petraeus tábornok, az ISAF parancsnoka video telekonferencia útján kapcsolódik be a munkába, és tesz jelentés a Katonai Bizottságnak.

A szövetség legfelső katonai döntéshozó és tanácsadó szervezetének ülése azért is jelentős, mert befejező szakaszához érkezett az állam és kormányfők lisszaboni csúcstalálkozójának szakmai előkészítése.

A csúcstalálkozón várhatóan elfogadásra kerülő NATO reformokat és a szövetség új Stratégiai Koncepcióját mélyrehatóan megvitatja a vezérkarfőnöki testület.