Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyümölcsöző együttműködést remélnek

Szöveg: Szűcs László |  2010. szeptember 17. 16:31

Kutatás-fejlesztésről szóló, hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá a közelmúltban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Repülésirányító és Repülőhajózó Tanszéke, valamint az egyik legnépszerűbb „időjárási” internetes oldalt, az idokep.hu-t üzemeltető cég. A közös munkától mindkét fél komoly eredményeket vár.

Szolnokon, az MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopterbázison található a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Repülésirányító és Repülőhajózó tanszéke. Az intézményben, egyebek mellett, repülésmeteorológiai szakemberek képzése és továbbképzése is zajlik, amely meglehetősen eszközigényes. A jó meteorológiai eszközök ára pedig igencsak borsos.

Fantáziát láttak a laborban

Éppen ezért döntött úgy a tanszék vezetése, hogy az elmúlt esztendőben megépített Repülésmeteorológiai Laboratóriumot – amelyet oktatási, valamint tudományos és kutatási célokra egyaránt használnak – nemcsak tanszéki forrásokból, hanem céges együttműködésekből és egyéb kapcsolatok segítségével kívánják fejleszteni.

1595907609
 

– Elsőként egy repülésmeteorológiai radart szerettünk volna beszerezni, ennek ára azonban meghaladta a lehetőségeinket – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Dr. Palik Mátyás alezredes. A tanszékvezető egyetemi docens hozzátette: éppen ezért kapóra jött nekik, amikor megtudták, hogy az ország egyik legnépszerűbb „időjárási" internetes oldalát, az idokep.hu-t üzemeltető cég ilyen időjárási radarokat tervez telepíteni az országban több helyre is. Természetesen azonnal megkeresték a cég illetékeseit, s felajánlották: a szolnoki laktanyában, a tanszék épületének tetején elhelyezhetik időjárási radarjukat. Az intézmény pedig vállalja az eszköz tesztelését és üzemeltetését.

Palik alezredes szerint kezdetben nem gondoltak semmi másra, csak a radar kihelyezésére. Aztán rövid időn belül, már az eszközkihelyezés érdekében lefolytatott első megbeszélésen kiderült, hogy a cég emberei „látnak fantáziát" a tanszék Repülésmeteorológiai Laboratóriumában.

1595907609
A friss kapcsolat ekkor egy teljesen új irányt vett: már nemcsak eszközkihelyezésről, hanem hosszú távra szóló, kutatás-fejlesztési együttműködésről sikerült megállapodni. Azaz a tanszék több eszközt kap, amelyek segítségével nagyon komoly kutatási programokat végezhetnek el, az eredményeket pedig közösen publikálják.

Dr. Bottyán Zsolt százados, egyetemi docens az elhangzottakhoz hozzátette: a tanszék munkatársait érdekli az a kérdés, hogy a meteorológiai radarok hálózatát miként lehet felhasználni a repülés biztosítására. Emellett pedig – hangsúlyozta a százados – az időkép szakembereivel szeretnének együttműködni még az úgynevezett rövidtávú, numerikus előrejelzések készítésében is.

Bottyán százados szerint a közös kutatáson kívül az együttműködés hozadéka lehet a tanszék számára az is, hogy a produktumokat jól tudják majd használni az oktatásban.

A villámdetektor már működik

Nagy Gergely, az idokep.hu-t üzemeltető cég lakossági üzletág szolgáltatásainak ügyvezetője – aki egyben a kutatás-fejlesztési projektet nagy részét is koordinálja – a honvedelem.hu-nak elmondta: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem megkeresésére az első pillanattól kezdve nyitottak voltak. Palik alezredes hasonlóan Nagy Gergely is kiemelte: kezdetben mindössze arról volt szó, hogy egy meteorológiai radart helyeznek az egyetem szolnoki tanszékének épületén, azonban hamar kiderült számukra, hogy jóval gyümölcsözőbb lehet az együttműködés. Éppen ezért ma már komoly, közös, kutatás-fejlesztési projektekben gondolkodnak.

Az ügyvezetőtől megtudtuk, a meteorológiai radart egyelőre még nem tudták Szolnokra telepíteni, mivel ehhez rengeteg hatósági engedélyre van szükségük. A közelmúltban kihelyezett villámdetektor azonban már működik, s körülbelül 400 kilométeres sugarú körben képes a villámcsapásokat – iránnyal és távolsággal együtt – érzékelni. Önmagában azonban nem elég pontos, így összekapcsolták az ország más részein működő villámérzékelőkkel, s ezek segítségével, a háromszögelés módszerével, már megfelelő pontossággal lehet meghatározni a villámcsapások helyét.

1595907609
 

A meteorológiai radarról szólva Nagy Gergely elmondta: a Nemzeti Hírközlési Hatóság (most már Nemzeti Médiahatóság) által is bejegyzett műszert az időkép csehországi partnercégével közösen fejlesztette ki. Velük együtt építik ki azt a hálózatot is, amelynek célja, az egész országot lefedő, percenkénti frissítésű kompozit radarkép kialakítása. A budapesti radar már működik, a balatoni és a szolnoki eszközök üzembe helyezése pedig folyamatban van. A percenkénti frissítés azért szükséges – szögezte le az ügyvezető –, mivel egy-egy zivatarcella kialakulását, mozgását és eltűnését csak ekkora felbontásban lehet pontosan nyomon követni.

Nagy Gergely szerint, a Nemzetvédelmi Egyetemmel való együttműködés lehetőségeinek száma szinte végtelen. Éppen ezért rengeteg célt fogalmaztak meg a megállapodásban. Terveznek például közös meteorológiai modellfuttatásokat, amelyek segítségével a korábbinál pontosabb, 1–3 napos előrejelzéseket tudnának adni, akár regionális szinten is. Emellett, saját eszközfejlesztésként, olyan meteorológiai, magaslégköri szondát is terveznek, amelyre például valósidejű képtovábbításra alkalmas eszközöket és GPS-nyomkövetőket is felszerelnének. Arra ugyanis eddig még nem volt példa, hogy akár harminc kilométeres magasságból kapjanak élő, valós idejű képeket.

1595907609
 

Fotó: Archív