Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Odesszában találkoztak az iraki veteránok

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. szeptember 17. 22:47

Az Iraki Szabadságért hadműveletben résztvevő veterán katonák találkozóját rendezték meg a napokban az ukrajnai Odesszában. A rendezvényen a sivatagi országban egykoron szolgált lengyel, amerikai, ukrán, magyar és holland, logisztikai beosztású egyenruhások vettek részt.

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy az iraki lengyel hadosztálytörzsben, 2003–2004-ben együtt szolgált lengyel, amerikai, ukrán, magyar és holland logisztikai tisztek időről-időre összejönnek és felidézik közös emlékeiket, a gyakran embert próbáló misszióban együtt átélt eseményeket.
A lengyelországi Wadowice, majd Budapest után, idén szeptember 10– 12. között az ukránok szervezésében, Odesszában rendezték meg soros találkozójukat a missziós veteránok.

Az összejövetelen Magyarországot két egykori logisztikai vezető, dr. Hautzinger Gyula és Bakó Antal nyugállományú ezredes képviselte, akik a magyar kontingens kivonásáig szolgáltak a lengyelek vezette hadosztály törzsében.
A hozzátartozókkal közösen eltöltött hétvégén a veteránok az emlékek felidézése mellett, bepillantást nyertek az ukrán történelem eseményeibe, illetve híres helyeket is felkerestek. Ellátogattak egyebek mellett a közelmúltban kívül-belül felújított odesszai operába is.

A résztvevők az összejövetelen elhatározták, hogy a következő találkozójukat, három év múlva, korábbi szolgálatuk tízedik évfordulóján, Hollandiában tartják.

1595907610