Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenöt éve szolgálunk a Sínai-félszigeten

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 17. 16:05

A tapasztalataik alkalmazására és átadására kérte az MFO Sínai-félszigeten szolgálatukat befejező honvédeket és rendőröket Bognár Zoltán ezredes azon a visszafogadó ünnepségen, amelyet szeptember 17-én tartottak a Honvédelmi Minisztériumban.

A Magyar Honvédség műveleti központjának megbízott parancsnok-helyettese külön köszönetet mondott a családtagoknak azért, hogy biztosították a nyugodt családi hátteret a külszolgálatban lévő katonák számára.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar katonák és rendőrök 1995-től vesznek részt – ENSZ felkérésre – a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) missziójában. Magyarország jelenleg egy 38 fős közös katonai-rendőri kontingenssel vesz részt ezen, amely 1982-ben kezdte meg működését az egyiptomi és az izraeli fél által aláírt Camp David-i Egyezmény alapján kidolgozott békeszerződésnek megfelelően.

Az MFO feladata a biztonsági zónákra meghatározott katonai korlátozások ellenőrzése, megfigyelése és jelentése, aminek teljesítésére a Sínai-félszigeten az MFO egy északi, egy déli tábort, valamint számos ellenőrző pontot és megfigyelő állást működtet folyamatos szolgálatban. A misszió főigazgatóságának felkérésére, jelenleg folyamatban van további négy járőr kiküldetése a műveleti területre.

Az ünnepségen – a honvédelmi és a belügyi tárca vezetőinek parancsára – többeknek a Békefenntartásért szolgálati jelet adományozták.

1595907607
 

1595907608
 

Németh Zsolt