Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Norvég nagyköveti látogatás a miniszternél

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 17. 15:53

Udvariassági, bemutatkozó találkozón fogadta Siri Ellen Sletner-t, a Norvég Királyság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter szeptember 17-én a hivatalában.

A nagykövet asszony láthatóan nagy örömmel fogadta, hogy vendéglátója virágcsokorral megköszöntötte őt a születésnapja alkalmából. Az udvariassági, bemutatkozó találkozó – a születésnaphoz is illően – nagyon jó, baráti hangulatú volt.

A megbeszélés jó alkalom volt arra, hogy a magyar-norvég katonai kapcsolatokat, valamint az Afganisztáni szerepvállalás tapasztalatait, a Stratégiai Légi Szállítás Képesség C-17 (SAC), illetve a Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának Képzési Programja (magyar-norvég projekt) keretében folyó együttműködést áttekintsék.

Dr. Hende Csaba a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Magyarország számára fontosak a magyar-norvég kapcsolatok. Nagyra értékelte mind a Stratégiai Légi Szállítás Képesség C-17 (SAC) együttműködést, mind az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében megvalósult Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának Képzési Programját. Kifejtette, hogy a professzionális haderő kialakításával együtt jár, hogy a Magyar Honvédség kötelékében 5-10 évet szolgáló szerződéses katonák részére – a szolgálatuk ideje alatt megváltozott munkaerő-piacnak megfelelő – versenyképes képzést kell biztosítani a civil életbe történő visszailleszkedés érdekében. A Magyar Honvédség jelenlegi anyagi helyzetében nagy segítséget jelentenek a norvég források. Nagyszerű lenne, ha a projekt 2010-et követően is folytatódhatna. A nagykövet jelezte, hogy erre valószínűleg minden lehetőség meglesz.

 

A Stratégiai Légi Szállítás Képesség C-17 (SAC) elnevezésű együttműködés kapcsán a felek egyetértettek abban, hogy a Pápán megvalósult projekt kitűnő példája a NATO-tagállamok közötti együttműködésnek. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: támogatja a Pápán szolgálatot teljesítő katonákat és családjaikat, hogy munkakörülményeik a lehető legjobbak legyenek, jól érezzék magukat, és örömmel szolgáljanak Magyarországon.

Hende Csaba tájékoztatta a nagykövet asszonyt, hogy – az előző kormány által okozott feszített költségvetés és az Afganisztánban romló biztonsági körülmények ellenére – Magyarország megközelítőleg 200 fővel növeli az Afganisztánban szolgálatot teljesítő csapatainak létszámát. Hazánk elkötelezett az afganisztáni NATO-vezetésű művelet sikerességében, fő törekvésünk, hogy az afgán kormány és az Afgán Fegyveres Erők mielőbb átvegye a biztonságért viselt felelősséget az egész országban. A honvédelmi tárca vezetője leszögezte: a terrorizmus elleni harc nemzeti érdek. A magyar katonák azért vannak ott, hogy segítsenek egy szélsőséges diktatúra, és egy szörnyű háború után Afganisztán újjáépítésében, egy konszolidált állam megteremtésében. Egy olyan államéban, amit aztán az afgán nemzet tud majd – választott képviselői útján – kormányozni. Olyan állam megteremtésében, amely stabil, s amely nem terjeszti nemzetközi körben az instabilitást.
Siri Ellen Sletner nagykövet kifejtette, hogy norvég értékelés szerint az afganisztáni műveletek során jobban kell koncentrálni a civil oldal megerősítésére, amely felgyorsíthatja az ország irányításának afgán kézbe adásának folyamatát.

 

Bárány Mihály mk. alezredes