Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovén vezénylő zászlósi látogatás

Szöveg: Gombos Sándor törzszászlós |  2011. október 8. 7:10

A hazánkban tartózkodó szlovén hadsereg katonái tettek látogatást az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában október 4-én. Az Igor Tomasic törzszászlós, a szlovén fegyveres erők vezénylő zászlósa által vezetett delegáció tagja volt még a szlovén haderő kiképző központjának illetve egy zászlóaljának vezénylő zászlósa is.

A vendégek Kriston István törzszászlósnak, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósának meghívására érkeztek a Zrínyi Miklós Laktanyába, ahol először Gombos Sándor törzszászlóstól, a 62. Lövészzászlóalj vezénylő zászlósától kaptak tájékoztatást a dandár felépítéséről és nemzetközi szerepvállalásairól.

1595925660
A szlovén katonák ezután Batári Richárd zászlós előadását hallgatták meg az OMLT (Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport – Operational Mentor and Liasion Team) 1/7 váltásának felépítéséről, a felkészülés időszakáról illetve a kontingens előtt álló kihívásokról. 

Délután Dócra és Sándorfalvára látogattak a vendégek: a lőtéren megtekintették az OMLT felkészülő állományának lövészetét, illetve találkoztak a magyar és az amerikai katonákkal. Nagy érdeklődés kísérte a modernizált gépkarabély bemutatását, amelyet ki is próbálhattak a delegáció tagjai.

Ezt követően a gyakorlótéren a harcászati gyakorlatot végző 62. lövészzászlóalj katonái konvojkísérési, C-IED (azaz: nem hagyományos módon előállított és alkalmazott robbanóeszközök elleni) tevékenységet mutattak be, illetve – a dandár egészségügyi központjával szorosan együttműködve – CLS (Combat Life Saver – Harctéri életmentő katona) foglalkozásokat hajtottak végre.

Ceglédi Mihály százados, a század parancsnoka tájékoztatta a vendégeket a gyakorlatban is bemutatott foglalkozások témájáról és célkitűzéseiről.

Fotó: A szerző felvételei