Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovéniában üléseztek a CEDC védelmi miniszterei

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Honvédelmi Minisztérium, Szlovén Védelmi Minisztérium |  2020. december 16. 15:35

A szlovéniai Postojnában tanácskoztak a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) védelmi miniszterei december 15-16-án. A megbeszélésen hazánkat Benkő Tibor honvédelmi miniszter képviselte.

20201216-miniszter-szlovenia 01

A Közép-Európai Védelmi Együttműködést (Central European Defence Cooperation - CEDC) osztrák és magyar javaslatra 2010-ben hozták létre. Az Ausztriát, Csehországot, Horvátországot, Szlovákiát, Szlovéniát és Magyarországot, valamint megfigyelőként Lengyelországot tömörítő együttműködés a régiót érintő kihívások - köztük az illegális migráció – közös erővel történő kezelését tűzte ki célul. Az együttműködésnek olyan konkrét elemei vannak, mint a stratégiai dialógus, a katonai képességfejlesztés, a közös kiképzési projektek, valamint a NATO és EU műveletekben történő együttműködés.

A CEDC soros elnökségét betöltő Szlovénia meghívására az első munkaülésén az egyeztetéshez videókonferencia formájában a Nyugat-Balkán államainak védelmi miniszterei is csatlakoztak. Ennek fő témája a CEDC és a Nyugat-Balkán államainak együttműködési lehetőségeinek feltérképezése volt. Az egyeztetésen a miniszterek áttekintették a regionális biztonsági kihívásokat és az azokkal szemben lehetséges közös fellépés kereteit. A második munkaülésen csak a CEDC tagországok között került sor eszmecserére. A szlovén elnökség végéhez közeledve, a megbeszélés fő célja annak eredményeinek áttekintése, valamint a Szlovénia által kezdeményezett és felállított CEDC honlap hivatalos elindítása voltak.

20201216-miniszter-szlovenia 02

Benkő Tibor kifejtette, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása kulcsfontosságú Magyarország számára. A régió számos kihívására – mint az illegális tömeges migráció, a COVID-19 járvány hatásai – partnereinkkel együttműködve kell választ találnunk. A tárcavezető egyben szorgalmazta a polgári hatóságok munkáját támogató nemzeti haderők COVID járványban szerzett tapasztalatainak megosztását. Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség kapacitásai és egészségügyi képességei kulcsszerepet játszanak az ország járványügyi védekezésében.

A geostratégiai kérdésekre kitérve a tárcavezető kiemelte, hogy a régió hosszútávú stabilitását a nyugat-balkáni államok euroatlanti integrációja jelentheti, ezért hazánk továbbra is kiáll a bővítés kérdésének EU és NATO napirenden tartása mellett. Hangsúlyozta, hogy hazánk elkötelezettségét jól tükrözi, hogy az EUFOR ALTHEA és a NATO KFOR műveletekben Magyarország folyamatosan a legnagyobb hozzájárulók között van. Ennek egyik eredménye, hogy 2021 novemberétől egy év időtartamra hazánk veszi át a NATO KFOR művelet parancsnoki feladatait.

20201216-miniszter-szlovenia 03

A NATO vezetés-irányítási struktúráját erősítendő, Horvátországgal együttműködésben Székesfehérváron hozzuk létre a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C), amely felállítását követően fontos eleme lehet a regionális stabilitás megőrzésének. Ezen felül Magyarország Honvédelmi Minisztériuma összesen 250 ezer Euró összeggel járult hozzá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretei között zajló kézi- és könnyűfegyverekkel, valamint hagyományos lőszerkészletekkel kapcsolatos projektekhez Bosznia és Hercegovinában és Montenegróban.

A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország eddig 800 ezer maszkkal és több mint 75 ezer védőruhával támogatta a régió COVID-19 járvány elleni küzdelmét. A találkozó zárásaként a CEDC védelmi miniszterek közös nyilatkozatot fogadtak el, melyben többek közt azt is deklarálták, hogy a nyugat-balkáni térség euroatlanti integrációjának felgyorsítása egész Európa biztonsági érdeke.