Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szociológiai fórumot rendezett az egyesület

Szöveg: Vámosi János nyugállományú alezredes |  2011. április 23. 7:30

Konferenciát szervezett április 19-én a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület. A rendezvény célja az elmúlt évben elvégzett, a nyugállományú katonákkal (is) kapcsolatos két kutatás eredményeinek megismerésére volt. Az előadásokat a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a kutatásban is részt vevő szociológus szakemberek tartották.

A konferenciát Szekeres István nyugállományú dandártábornok, az egyesület elnöke nyitotta meg. Bevezetőjében felhívta a figyelmet a nyugállományúakról és hozzátartozóikról történő gondoskodás kiemelt jelentőségére, a nyugállományú szervezetek felelősségére, valamint a társadalmi szervezetek és a tárca együttműködésének fontosságára. Hangsúlyozta, hogy a gondoskodás feladatainak kialakításában pótolhatatlan szerepe van a szociológiai kutatásoknak.

Elismeréssel szólt a ZMNE szociológus szakembereinek hosszú évek óta folytatott elkötelezett munkájáról, mellyel nagymértékben hozzájárultak a gondozotti körbe tartozók helyzetének, szükségleteinek pontosabb megismeréséhez, az érdekvédelmi munka céljainak és feladatainak reális meghatározásához.

A konferencia első felszólalója, Dobai Pál nyugállományú alezredes „A nyugállományú katonák anyagi helyzete, egészségi állapota, kapcsolati hálók, honvédséghez való viszony, honvédségi nyugdíjas otthon igénye" című előadásában a kutatás legfontosabb eredményeit mutatta be a hallgatóságnak.

Ezt követően dr. habil. Kiss Zoltán László alezredes, a ZMNE tanszékvezetője „A nyugállományú katonák várakozásai, motivációi és tapasztalatai a norvég projekt képzési kínálatával kapcsolatban" címmel tartott előadást.

A kutatást „A katonák munkaerőpiaci reintegrációjának képzési programja" elnevezésű nemzetközi projekt menedzsmentje rendelte meg, hogy képet nyerjenek a projekten belül felkínált munkahelymegtartó és munkaerő-piaci reintegrációs képzésekre regisztrált; a képzéseken tanuló, illetve a képzéseken végzett egykori és jelenlegi katonák; közalkalmazottak és köztisztviselők projekttel kapcsolatos várakozásait, tapasztalatait és véleményét illetően.

A konferencia résztvevői egybehangzó igényt fogalmaztak meg a kutatási eredmények széleskörű megismertetésére, az idősgondozás fórumrendszerének felújítására, a társadalmi szervezetek és a humán szakemberek együttműködésének erősítésére.