Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szőke Lavina Ukrajnában

Szöveg: Kaszanyi Sándor mk. őrnagy |  2010. október 10. 8:42

Párhuzamosan, egymástól több mint 300 kilométerre zajlottak az események a „TISZA” Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj törzsében valamint a modul alegységeknél a „Blonde Avalanche – 2010” (Szőke Lavina-2010) gyakorlat első három napján, Ukrajnában.

Szeptember 27-én, hétfőn foglalták el kijelölt munkahelyeiket a négy nemzet katonái, akik két helyszínen – a Lvov-tól nyugatra eső Yavoriv gyakorlókörzetben található Szimulációs Központban, valamint a Tiszaújlaki határátkelőtől mindössze 18 kilométerre fekvő Vinogradov (Nagyszőlős) helyőrségben –

hajtották végre a TISZA zászlóalj éves gyakorlatát.

A zászlóalj-, valamint a századtörzs számítógéppel támogatott parancsnoki- és törzsvezetési gyakorlattal volt elfoglalva a szimulációs központban egészen szerda délutánig. Ezt követően csatlakoztak a modul alegységekhez, akik ez idő alatt begyakorolták a csütörtöki gyakorlati végrehajtás feladatait nagyszőlősön a Tisza folyó partján.

A Magyar Honvédséget az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj parancsnokhelyettese, Kaszanyi Sándor mk. őrnagy által vezetett 3 fős zászlóaljtörzs, a Harctámogató Műszaki Század parancsnoka, Lengyel László százados vezette 2 fős századtörzs, valamint a század vezénylő zászlósa, Ádám Imre zászlós parancsnoksága alá tartozó 10 fős, KD-84 típusú könnyű deszant átkelő készlettel felszerelt, műszaki-felderítő raj képviselte a gyakorlaton.

A magyar modul feladata volt a dinamikus bemutató első mozzanatának, a folyópart és folyómeder műszaki felderítésének – az úgynevezett talajvizsgálatnak és mederszelvényezésnek – végrehajtása, valamint az erről készített felderítő jelentés összeállítása és jelentése.

Második mozzanatként az ukrán modul PTSZ-2 típusú lánctalpas úszó gépkocsija egy URAL típusú tehergépkocsit szállított át a folyó túlpartján rekedt 25 fős polgári lakosság kimenekítésére.

Eközben, a magyar modul által felderített híd-átkelőhelyen megkezdték a TMM-3 típusú híd építését is, illetve a szlovák műszaki búvárok egy, az áradó víz által elsodort, a folyó közepén rekedt személygépkocsiból mentették ki a gépjármű vezetőjét, majd a gépkocsit is kivontatták az árvíz sújtotta területről.

 

A dinamikai bemutató alatt, a parton berendezett bemutatóhelyeken az ukrán modul alegység szinte minden egyéb képességét megtekinthették a gyakorlatot meglátogató elöljárók, köztük a Magyar Honvédség képviseletében megjelent Juhász István vezérőrnagy, a HM Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, valamint Ladocsi Jenő mk. ezredes, HM Hadműveleti és Kiképzési Főnökség Hadműveleti és Fegyvernemi Osztályvezetője.

Működés közben láthatták az USZM típusú cölöpöző gépet, a fa-, fém- és kőzetmegmunkáló felszereléseket, az árokásó-, útépítő-, valamint romeltakarító eszközöket is.

A bemutatót követő záróünnepség keretében, a hagyományoknak megfelelően Vladimir Mojszenko alezredes, az ukrán műszaki zászlóalj parancsnoka átadta a TISZA zászlóalj „Nagykönyvét" Kaszanyi őrnagynak, jelezve, hogy jövőre Magyarország lesz a „Blonde Avalanche-2011" gyakorlat házigazdája.