Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mementó Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. október 10. 7:33

Szentendrére jövet, a 11-es számú főúton tábla is hirdeti, hogy ez a település a festők városa. Közismert, hogy 1926-tól tudatosan választották alkotótelepül az őket befogadó várost olyan neves művészek, mint Barcsay Jenő, Beck Judit, Czóbel Béla és felesége Modok Mária.

Mivel a különböző művészeti ágak egymásra is hatással vannak, más képző-, és alkotó-, illetve előadóművészek is munkásságukkal hirdetik Szentendre művészetpártoló várospolitikáját. Az is természetes,

1595908519
hogy nem csak az elismert művészek, hanem a műkedvelők is nagyobb kedvet, biztatást és támogatást kapnak ilyen közegben tehetségük kipróbálására. 

Az elmúlt években az MH központi Kiképző Bázis (MH KKB) Művelődési Központjának aulája nem egyszer adott lehetőséget amatőr festmények, fotók, grafikák, fafaragások kiállítására katona vagy városi alkotók számára.

Október 7-én a Honvédelmi Minisztérium kultúraszervezéssel foglalkozó főmunkatársa, Kocsi László alezredes kezdeményezésére adott lehetőséget az MH KKB parancsnoka, Mikusi Zsolt ezredes Ligeti Piroska Otília szentendrei amatőr festő számára, főleg tájképekből álló tárlata bemutatására.

A 34 festmény a világ számos helyén megfordult alkotó emlékeit rögzítette vászonra.

1595908519
A Mementó című tájképen uralkodó vöröses tónus szomorú aktualitása, hogy emlékeztet az Ajka melletti környezeti katasztrófa színeire. Ezért az alkotó és a szervezők kezdeményezik, hogy felajánlják ezt a képet a legnagyobb károsodást szenvedő település önkormányzatának.

A kiállítás megnyitásán Rédei Istvánné, a Művelődési Központ vezetője köszöntötte az alkotót és a tárlat megtekintésére megjelent tiszthelyettes hallgató-jelölteket és szerződéses állományú katonákat, majd Kocsi László alezredes mutatta be Liget Piroska Otília festőt és a tárlat létrejöttének történetét. Felhívta az érdeklődők figyelmét Szentendre páratlan művészeti kínálatára, amellyel érdemes megismerkedni mindenkinek, aki hosszabb-rövidebb ideig a városban tartózkodik.
A tárlat novemberig várja az érdeklődőket.

1595908519
1595908519
1595908520
 

Fotó: Dr. Varga József és Vendl Attila