Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az argentin légierő zenekarai

Szöveg: Hegyi Gábor |  2010. október 10. 7:15

Az argentin hadsereg zenei élete jelentős múltra tekint vissza – kezdte visszaemlékezését Bustamente alezredes, a légierő főkarmestere. Az első utalás 1768-ból származik, amely a 25 fős Buenos Aires-i lovasság zenekarát említi, ahol a korabeli szokásokat követően a hangszerek között csak üstdob, és trombita volt megtalálható.

A függetlenség elnyerése után, 1811-től a zenekarok száma is növekedni kezdett, majd egy 1865-ös rendelet szerint minden ezrednek egy saját zenekarral kellett rendelkeznie. Az 1895-ös főkarmesteri poszt létrehozásával a zenekarokat és a képzést újra szervezték, nem utolsó sorban az új hangszerek (klarinét, ventil trombita stb.) megjelenésének köszönhetően, ami hozzájárult az argentin zenei élet hatalmas fejlődéséhez.
A XX. században megjelent modern haderőnemek, így a légierő is, ismét újabb zenekarok létrehozását vonta maga után.

Napjainkban az argentin légierőnek több zenekara van az ország különböző pontjain, és létezik egy úgynevezett koncertzenekara is, ami a légierő minden koncert- és protokolláris funkcióját látja el. A zenekar zenészei instrumentális szakon végzett főiskolai diplomával rendelkeznek, míg a karmesterek az egyetem karmesterképzőjében szereztek diplomát.

A zenekari próba naponta három óra, és ami külön érdekesség: a zenészeknek minden másnap szólampróba van előírva.
A zenekarok a hagyományos térzene és protokolláris feladatok mellett rendszeresen játszanak színházakban, televízió felvételeken, valamint iskolákban is. A tanintézetekben arra törekednek, hogy a fiatalokkal megismertessék és megszerettessék a zenét. Az is érdekesség, hogy a légierő koncertzenekarának nem kell temetéseken játszani, csak az ezred zenekaroknak.

1595908518
 

Egy zenekar repertoárja az argentin tangótól, az indulókon át a klasszikus fúvószenéig gyakorlatilag átölel mindent. A zenekarok igen nagy népszerűségnek örvendenek a civil lakosság körében, és gyakorlatilag minden koncerten telt ház van.
Az európaitól eltérő, hogy Argentínában minden hangszernek van egy szólistája, ami nem azonos a magyarországi zenekarok szólamvezetőivel, mert ők csakis szólisták. Egy zenekar átlagosan 40 főből áll, amivel minden koncert és protokolláris kivonulást megoldanak.

Sajnos magyar zenekar még nem jutott el a dél amerikai országba, de ők rendszeresen járnak turnézni Európába is. A zenekaroknak gyönyörű, hagyományos díszegyenruhájuk van, amit csak a díszelgő katonák és a zenekarok tagjai viselnek. A hangszerek a hadsereg tulajdonát képezik, de a zenészek természetesen használhatják a saját hangszereiket is. A kotta-tárjuk pedig kiterjedt, hiszen minden évben sor kerül kisebb-nagyobb bővítésekre, még a gazdasági világválság idején is.

1595908518