Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az újabb iszaphullámra várva

Szöveg: Trautmann Balázs |  2010. október 9. 22:01

Korán kezdődött a szombat a Magyar Honvédség katonái számára: hajnalban már Kolontár település sokat látott és szenvedett lakóit kellett kimenekíteniük. Az ajkai iszaptároló már korábban megsérült, 10-es kazettájának további gyengülése miatt félő volt, hogy Kolontárt esetleg újabb iszaphullám éri el.

Szerencsére a kitelepítésre már az éjszaka során felkészült a honvédség. Az éjfél előtt beérkező riasztás miatt már jóval korábban megkezdődött a járművek és a katonák előre tervezett, és szervezett átcsoportosítása Devecser mellé. A közelebbi, így például Veszprém vagy Pápa városából érkező erősítés hajnali 3-ra, míg a távolabbi helyőrségekből beérkező segítség 4 órára érkezett meg a két érintett településre.

A helyszínen megtudtuk: a teherautók, autóbuszok, mikrobuszok (több, mint 120 járműről beszélhetünk) teljesítménye elegendő ahhoz, hogy egy fordulóval háromezer embert menekítsenek ki, így az alig több, mint 700 fős kolontári lakosság hajnali hat órakor kezdődött kimentése és Ajkára szállítása nem okozott problémát. Az ajkai befogadóhelyeken azonban kevesen maradtak, a kitelepítettek főleg rokonokhoz, barátokhoz költöztek be.

A kitelepítésben szinte minden alakulat, így a fővárosi MH Támogató Dandár, a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred, az MH 86. Szolnok Helikopterezred, az MH Pápa Bázisrepülőtér, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár, a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ, valamint a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái részt vettek.

A katonák és a járművek maradnak a volt meggyeserdei laktanyában, hiszen a helyzet rosszabbra fordulásával az öt körzetre osztott Devecserről is készek elszállítani a lakosságot a kijelölt ideiglenes szállásokra, a környező városokba – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Fucsku Sándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, egyben az iszapkatasztrófa következményeinek elhárításában segédkező katonai csoport parancsnoka.

A tábornok hozzátette: az előző iszapfolyam tapasztalataiból meg lehetett határozni, merre folyna egy  újabb áradat, így egy esetleges devecseri kitelepítés során már előre meghatározott pontokra kísérnék a lakosságot, ahonnan a katonai járművek biztonságba szállítanák őket.

A lakosság figyelmét a nap során már felhívták a kitelepítés lehetőségére, egyben kérték őket, hogy készítsék össze csomagjaikat.
A veszélyben lévő tározókat, azok repedező falait, a tározókban lévő anyagok szintjét állandóan figyeli a katasztrófavédelem és velük folyamatosan kapcsolatban vannak a honvédség szakemberei is. Így egy esetleges újabb iszapkiömlés előtt már megkezdődhet az érintett területek kiürítése.

A tapasztalatok szerint a szervezett kitelepítés előtt már sokan saját járműveikkel elhagyják a települést, így várhatóan csak a lakosság egy részének kell csak honvédségi segítséget nyújtani.

Szükség esetén az MH 86. Szolnok Helikopterezred szállítóhelikopter-zászlóaljának helikopterei is segítenek a munkálatokban, a mentésben. Ez a hétfő esti sebesültszállítási feladatokat követően eddig főleg légi felderítésben, a gátak ellenőrzésében nyilvánult meg, de szükség esetén a mentésbe és a kitelepítésbe is bekapcsolódhatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Tóth László