Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálatba állt a USS Dewey

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 9. 11:19

Az Egyesült Államok haditengerészete 2010. március 6-án ünnepélyes keretek között szolgálatba állította az 55-dik Arleigh Burke-osztályú irányított rakétás rombolót, mely a USS Dewey (DDG-105) nevet viseli. A jeles eseményre a Kalifornia állambeli Seal Beach kikötőjében került sor.

A modern, nagy harcértéket képviselő romboló George Dewey tengernagyról (1837-1917) kapta a nevét, akit a spanyol-amerikai háború egyik hőseként tartanak számon. 1898. április 30-án az általa irányított amerikai hadihajó flotta megérkezett a Manila-öbölbe, majd másnap reggel, mindössze két óra leforgása alatt megsemmisítették a spanyolok flottáját. A most szolgálatba állított USS Dewey előtt már két amerikai hadihajó is viselte ezt a nevet.
Az Arleigh Burke-osztály egységei képezik a U.S. Navy egyik legnagyobb létszámú és legsokoldalúbb felszíni hadihajóosztályát.

Az amerikai haditengerészet legújabb tagjának vízkiszorítása 9200 tonna, hossza 155 méter, sebessége eléri az 56km/h-t. Az irányított rakétás romboló meghajtásáról négy darab General Electric LM2500-30 típusú gázturbina gondoskodik. Változatos fegyverzetében a BGM-109 Tomahawk robotrepülőgépek mellett hajók elleni rakéták és különféle torpedók is megtalálhatóak. A légvédelemről fejlett radarrendszer és a RIM-66 Standard rakéták, valamint különféle űrméretű gépfegyverek gondoskodnak. A fedélzetről két SH-60 Seahawk helikopter is bevethető szállító, tengeralattjáró-elhárító, felderítő és kutató-mentő feladatkörben.

1595898051