Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálati plusz pontok a jövőre felvételizőknek

Március 5-ig várják a jelentkezéseket az önkéntes katonai szolgálatra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: archív felvételek |  2024. február 23. 18:02

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek – hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság.

65ba853347f90091968949

A Magyar Honvédség tavaly indított toborzókampánya idén is folytatódik, az elsődleges cél továbbra is az, hogy minél többen megismerhessék a honvédséget, amely ma már egy modern fegyverrendszerekkel ellátott, professzionális 21. századi haderő. Aki ide jelentkezik, egy bátor, high-tech, a haza védelmére készen álló, felkészült és alkalmas csapat tagja lehet.

A Magyar Honvédség azok számára is kiváló lehetőséget kínál, akik azért nem jelentkeztek idén a felsőoktatásba, mert számításaik szerint nem nyertek volna felvételt. 

Az önkéntes katonai szolgálat 6, illetve 12 hónapja során a résztvevők a mindennapi életben is hasznos ismereteket szerezhetnek, biztosított a megélhetésük, a plusz pontokkal nyugodtabban vághatnak neki a jövő évi felvételinek, és emellett egy „egyedülálló kalandot” élhetnek meg.

65c608f30952e135796530

A program első része egy kéthónapos alapkiképzésből áll, amely során a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők. Ennek végén mindenki eldöntheti, hogy az alapképzést folytatja, vagy átmegy valamelyik műveleti besorolású alakulathoz, így akár harckocsizó, tüzér vagy felderítő kiképzést is választhat.

Az alapképzés 6 hónapos teljesítésével 16 pont és a mindenkori minimálbérnek megfelelő illetmény, míg a speciális szakfelkészítés esetén 32 többletpont és a garantált bérminimum jár. A hat hónap után további fél évig lehet még folytatni a programot, ezzel műveleti besorolású alakulatnál 64 többletpontot lehet szerezni.

65baadc8d1c24946024784

A jelentkezőnek be kell töltenie a 18. életévét, büntetlen előéletű magyar állampolgárnak kell lennie, rendelkeznie kell magyarországi állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel, továbbá minimum 8 általános iskolai végzettséggel és háziorvosi, pszichológiai vizsgálaton is át kell esnie. Jelentkezni március 5-én éjfélig lehet az iranyasereg.hu oldalon, valamint az ország bármelyik toborzó irodájában. A kiképzések március 11-én indulnak.

A szolgálat az önkéntességen alapul, ugyanakkor már a kiképzés közben is bárki dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása, illetve civil munkája mellett tartalékosként bizonyítja. A program második ciklusa után, a szükséges felkészítés teljesítésével – tartalékos vagy szerződéses jogviszony vállalásával –, missziós szolgálatot is lehet vállalni.

A Magyar Honvédség toborzókampánya továbbra is valamennyi szolgálati formára kiterjed, az önkéntes katonai szolgálat mellett minden hónapban indul alapkiképzés a szerződéses és a tartalékos szolgálatra jelentkezőknek.