Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatosan bővülő helikopterflotta

Szolnoki évértékelés

Szöveg: MH Kiss József 86. Helikopterdandár | Fotó: az alakulat felvételei és archív |  2024. február 23. 9:48

Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartott dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka, amelyen Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka is részt vett.

1G8A4889

A 2023-as évet értékelve dr. Bali Tamás ezredes megemlékezett a horvátországi légikatasztrófában feladatteljesítés közben elhunyt bajtársakról, Radnai Ádám századosról, Konrád Dávid főhadnagyról és Lőrincz Tamás zászlósról.

Az elmúlt esztendőben véghez vitt feladatokat értékelve a parancsnok kiemelte, hogy büszke az állomány tagjaira, hiszen a helikopterdandár katonái magas színvonalon teljesítettek mind a gyakorlatokon, mind a kiképzési feladatok során. Külön kiemelte és megköszönte a szlovéniai árvíznél nyújtott segítségüket, déli szomszédainknál katasztrófa elhárítási feladatokban vettek részt H145M típusú helikopterekkel.

A dandárt érintő fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a hangárkomplexum első ütemének építése megkezdődött. Ez egy fontos beruházás, mert a helikopterdandár folyamatosan bővülő flottája miatt nagy hangsúlyt kell fektetni az infrastruktúra fejlesztésére is. A hangárkomplexum fő rendeltetése, hogy a meglévő és érkező technikák műszaki kiszolgálása megfelelő körülmények között történjen. A múlt évben hat darab új H225M típusú helikopter érkezett az alakulathoz, s további tíz várható a közeljövőben.

H225M

A parancsnok az idei célok közül kiemelte az országvédelmi készenléti, a kutató-mentő szolgálatok fontosságát, az infrastrukturális fejlesztések kivitelezésének elősegítését, a gépszemélyzetek műveleti képességnövelését, a repülő-szakmai tudásszint fokozását, a toborzókampányokban való részvételt, valamint a Honvéd Kadét Program táborainak színvonalas lebonyolítását. Emellett megemlítette a júliusban Szolnokon rendezendő CISM Ejtőernyős Világbajnokságot, melyen a 2018-as versenyhez hasonlóan idén is nagy létszámú résztvevőre lehet számítani.

A rendezvényen Könczöl Ferenc ezredes, megbízott légierő parancsnok is méltatta a dandár előző évi teljesítményét, és elmondta: bízik a közös munka sikerességében.

Címkékhelikopter