Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a területvédelem

Szöveg: Prodán András hadnagy | Fotó: Saár Péter |  2024. február 23. 8:12

A Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnoksága kétnapos összevont kiképzési konferenciát tartott Balatonakarattyán, február 20-án és 21-én.

Kiképzési konferencia a területvédelemért-fotó (1)

A tartalékos rendszert érintő kiképzések értékelése és elsősorban a 2022-ben létrehozott Egységes Alapkiképzési Rendszer fejlesztése céljából hívta össze szakállományát dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők (MH TVEP) parancsnoka. Az átfogó tematikájú konferencia azokat a képzési körülményeket és képességeket vizsgálta, amelyek a tartalékos katonákra közvetlenül hatnak a kiképzések és gyakorlatok során. A tapasztalatok feldolgozását Kemény Szabolcs alezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség Általános Katonai Kiképzési és Képzési Főnökség főnöke segítette, aki az egyes ellenőrzések során kapott adatokkal adott támpontokat az MH TVEP kiképzési törekvéseihez.

A rendezvény, mind a jelenkori mind a jövő igényeit figyelembe véve kívánta mérlegelni azokat a feltételeket, amelyek meghatározzák a tartalékos rendszert. Ebben nyújtott segítséget Balogh Péter ezredes, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központ vezetője, aki ismertette hazánk védelmi képességeit elősegítő innovációs folyamatokat és fejlesztéseket. Az intézet szimulációs és terepen használatos eszközeiből többet kipróbálhattak a képzésen résztvevők, így például a CAN-AM 4x4-es könnyű terepjárót vagy a digitális iker modellekhez használatos virtuális eszközöket.