Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kötelességtudat és feltétlen önfeláldozás

107 közkatona esküdött fel a haza védelmére Nyíregyházán

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Kertész László |  2024. február 23. 7:08

Az Egységes Alapkiképzési Program befejezésének felemelő eseménye az ünnepélyes fogadalomtétel. Az idei évben először Szabolcs-Szatmár-Bereg megye központjában harsogott az ország különböző tájairól érkező katonák esküje.

Az MH 2. Vattay Antal Területvédelmi Ezred csapatzászlójának fogadása és a Himnusz eléneklése után Takács Attila vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese ünnepi beszédében kiemelte: hazánk és Európa biztonsági helyzete alapvetően változott meg az utóbbi években, hiszen keleti szomszédunk már több mint két éve háborús színtérré változott. A mai Magyar Honvédségnek ezen viszonyok között is fenn kell tartania a magyar emberek biztonságát.

Az esküt tevő katonákhoz fordulva Takács vezérőrnagy emlékeztette őket hivatásuk jelentőségére. „Mai fogadalmukkal az egyik legszebb és legnehezebb pályát választották maguknak, mely fegyelmezettséggel, kitartással és önfeláldozással párosul. Elődeink már bebizonyították, hogy a magyar katonára mindig és minden körülmények között számítani lehet, akármilyen vészterhes időket is élünk. Az ő tetteik nyomán láthatjuk, hogy a haza és a benne élők függetlensége, biztonsága csakis addig garantálható, amíg létezik a Magyar Honvédség” – hangsúlyozta a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese, majd felhívta a figyelmet a tartalékos erők szerepének felértékelődésére, hiszen a katonai műveleteknek ők is aktív részesei.

EAP eskütétel Nyilvános katonai eskütétel KLAC5970

Stábunknak saját fogadalomtételét is felidézte: „1986. szeptember 29-én esküdtem Szentendrén, az alapkiképzés után. A mai napig minden egyes pillanat, mozzanat megvan az emlékeimben. Amikor egy ilyen eseményre érkezem, mindig eszembe jut, milyen érzés ott állni az esküt tevők között. Mennyire felemelő, és mekkora erőt ad együtt mondani a szöveget. Megerősíti az ember szívét.”

Az ünnepélyes eskütétel szövegét Dávid Sándor közkatona mondta elő, aki Budapestről származik és Gödöllőn vett rész az alapkiképzésben. „Rettentően vonzott a hivatásos katonaélet és a vele járó életérzés, ezért vágtam bele a képzésbe. Kezdésnek tartalékosként szerelünk fel, a megtisztelő esküt is így tettük meg. Nehéz szavakba foglalni a pillanatot. Igyekszem a lehető legtöbb tudást megszerezni, erre adottak is a lehetőségek.”

EAP eskütétel Nyilvános katonai eskütétel KLAC6002

Pálmai Vanda közkatona a pénzügyi világnak fordított hátat és állt be a hadseregbe. „Egy kis faluból származom Vas megyéből. Szerettem volna kipróbálni magam, nagymamám párja, illetve apukám is katona volt, tőlük hallottam sok inspiráló történetet. Szerettem a kiképzés elméletét és gyakorlatát is, az oktatóink tapasztaltak, emberségesek, igazságosak. A családom eleinte aggódott, de én biztonságban érzem magam, számíthatok a bajtársaimra. Nagyon jó kis csapat alakult ki, remélem tudjuk tartani a kapcsolatot a továbbiakban is. Jelenleg tartalékos vagyok, de szeretnék szerződésesként tovább szolgálni.”

A hivatásos-, szerződéses- és tartalékos állomány kezdeti kiképzése 2022 óta egységes követelményrendszer alapján történik a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében. Az öthetes felkészítés az alapkiképzésből, egy adminisztrációs hétből, valamint a lövész alapozó felkészítésből áll. Ezt követően a katonák választhatnak, hogy szerződéses beosztást vállalnak a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél, vagy önkéntes tartalékos katonák maradnak.

Az esküt tevők vállalása a bizonyíték arra, hogy vannak, akik nem csak szavakban, hanem tettekben is kinyilvánítják hazaszeretetüket, és készen állnak megvédeni Magyarországot.