Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sodró lendülettel 2024-ben is

Szöveg: Rábel Mónika Eszter főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei és archív |  2024. február 22. 16:05

Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartott Veres József ezredes, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred parancsnoka február 20-án, Székesfehérváron a Nagysándor József laktanyában.

IMG_1145

Az ezredparancsnok összegezte a megalakulás óta eltelt időszak eredményeit és elmondta: 2023-ban az alakulat két telephelye elkezdett egyként gondolkodni, ami pozitív hatással volt az elrendelt feladatok végrehajtására. Számos ABV (Atom-, Biológiai és Vegyi) védelmi szakkiképzést tartottak, működtetik a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer készenléti szolgálatait, eredményesen képviselik hazai és nemzetközi gyakorlatokon a vegyivédelmi szakmát a katonák. Ezen felül kiemelte az ezred Adaptive Hussars 23 összhaderőnemi gyakorlaton való sikeres részvételét, valamint megköszönte az állomány egész éves kitartó munkáját.

2024 fő iránya az előrelépés, együttműködés lesz – hangsúlyozta Veres ezredes, áttérve a feladatszabásra. Főbb feladatok közt említette az állomány, az alegységek ABV védelmi szakkiképzését, bázisképzését, valamint az alakulat részvételét a hazai és a nemzetközi gyakorlatokban és felajánlásokban, mint például az EUFOR vegyivédelmi csoport. Idén is folytatódik a Magyar Honvédség ABV szakképességeinek fejlesztése, az ehhez kapcsolódó nemzetközi együttműködés fenntartása. 2024 egyik kiemelt feladata az idén először megrendezésre kerülő vegyiharc tábor, mely sikeressége csakis az elszánt, együttműködő katonákon áll.

Pozderka Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese megköszönte az ezred munkáját és magas színvonalú szakmai tudását, kitartását és a feladatokhoz való hozzáállását. Kiemelte, hogy a 2024-es év is tartogat kihívásokat, gyakorlatokat, így ezután is számít a vegyivédelem erejére.