Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomália légtere a világ egyik legveszélyesebb helye

Szöveg: Háború Mûvészete<br /> |  2008. július 4. 8:47

A Szomáliába repülő pilótákat fokozott figyelemre intették, ugyanis az orosz Strela (SA-7 Grail) hordozható, föld-levegő rakétákat radikális iszlám csoportok kezelik, akik gondolkodás nélkül lelőnek bármilyen helikoptert vagy repülőgépet.

Az SA-7-et az 1960-as években állították szolgálatba, és népszerűsége azóta is töretlen hiszen továbbra is a védelem egyik hatékony eszközének tekinthető.

A harci repülőgépek azonban már nagyobb kihívást jelentenek, az SA-7 számára, melynek hossza másfél méter, súlya 15 kilogramm maximális hatótávolsága pedig 3.2 – 4.2 kilométer között mozog. Az 1-2 kilogrammos robbanófejjel rendelkező rakéta bármilyen célpont megsemmisítésére képes 1800 méteres magasság felett. A nagyobb szállítógépekben is igen komoly károkat okozhat, a kisebb polgári repülőgépek és helikopterek pedig védtelenek a rakéta ellen.

Az elmúlt évben körülbelül 200 darab SA-7-et szállítottak Iránból Szomáliába, az iszlám radikálisok számára. Ezek közül megközelítőleg egy tucatnyit már ki is lőttek különböző repülőeszközökre. A rakéták – amelyek a szomáliai polgárháborúban is fontos szerepet kapnak – továbbra is készenlétben állnak. Az 1960-as évek óta több mint 50.000 SA-7 rakétát gyártottak, melynek konstrukcióját már számos ország másolta le (például Kína).