Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többfeladatú szerepkörben a brit Eurofighter Typhoonok

Szöveg: JETfly |  2008. július 4. 8:51

A Királyi Légierő bejelentette, hogy a Eurofighter Typhoon harci gép most már teljes feladatkörben áll szolgálatban. Ez pontosan azt jelenti, hogy a gépek már végre tudnak hajtani precíziós szárazföldi célok elleni támadást és légvédelmi feladatokat is. Ez a pillanat egy jelentős mérföldkő a legkorszerűbb európai harci gép történetében.

Jelentős lépés a Typhoon fejlesztésében, hogy a típus elérte a többfunkciós üzemmódot. A legmodernebb eszközöket integrálták a modern vadászgépbe, ami jelenleg a legsokoldalúbb gép a Királyi Légierőnél – nyilatkozta Clive Loader, a Királyi Légierő parancsnoka.

A Eurofighter Typhoon tavasszal részt vett az amerikai légierő és hadsereg legnagyobb gyakorlatán az Exercise Green Flagen. A Typhoon itt is bizonyította többfeladatú képességét különféle küldetések során. A repülőgép bizonyította megbízhatóságát, mivel a tervezett feladatok 99 százalékában részt tudott venni.

Mozgékony, sok feladatra alkalmazható és nagyon jó repülési és harcászati tulajdonságokkal rendelkezik, pontosan úgy, ahogy az a terveinkben szerepelt. Körülnéztünk a világban, és láttuk mennyire fontos a levegő-föld szerepkör a vadászgépeknél, így fontos, hogy ez a repülőgép is rendelkezzen ezzel a tudással.Mi ezt terveztük a fiúk pedig megmutatták, hogy tudják alkalmazni ezt a képességet – mondta Stuart Atha, a RAF Coningsby bázis parancsnoka.

Ez a lépés nem az utolsó, hanem inkább az első a közös utunkon. Amíg a Királyi Légierő üzemelteti a Eurofighter Typhoont, addig mi partnerek vagyunk és folyamatosan fejlesztjük a gépeket, továbbá fenntartjuk azt a képességet, amivel a világ egyik legjobb vadászgépe lehet – nyilatkozta Chris Boardman, a BAE System Typhoon program menedzsere.