Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentendrén elmarad az uborkaszezon

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. július 4. 9:16

A nyár csak a politikában számít uborkaszezonnak, ezzel szemben a szentendrei MH Központi Kiképző Bázison és az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolában most zajlik igazán az élet.

Június 30-án a honvédség különböző alakulataitól 114 fő katonai végzettséggel nem rendelkező hivatásos és szerződéses katona – őrmestertől törzszászlósig – kezdte meg a 6 hetes tanfolyamot, azért, hogy eleget tegyenek a törvényi előírásnak, mely szerint 2010-ig minden katonai beosztást betöltő személynek rendelkeznie kell megfelelő katonai végzettséggel.

Július 1-jén pedig 87 fő – köztük 9 hölgy – szerződéses katona számára kezdődött meg a 3 hónapos alapkiképzés.

A bevonuló szerződéses állomány a szokásos „felvételi rend" – amely magába foglalja a szerződés megkötését, az eskütételt, orvosi vizsgálatot, beöltözést és az alegységbe történő beosztást – keretein túl már az első nap megismerkedik az MH KKB rendeltetésével, felépítésével, vezető állományával, s nem utolsó sorban Szentendre város jellegzetességeivel, rövid történetével, katonamúltjával.

Mindezt a kiképzők azért tartják fontosnak, mert a legénységi állomány a bevonulás alkalmával találkozik „testközelből" a Magyar Honvédséggel, s a beilleszkedés kezdetén meghatározó jelentőségű lehet a szolgálati kultúra alapelemeinek megismerése.
A bevonulás másnapján azután beindul a kiképzési „nagyüzem".

A felkészítésre rendelkezésre álló 14 hét feladatait a nyári kánikulai napokon is maradéktalanul végre kell hajtani ahhoz, hogy ciklus végén felkészült, jól kiképzett katonák folytathassák a munkát választott alakulataiknál.