Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szorul a hurok a zimonyi klán körül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 11. 6:38

Elfogták csütörtök hajnalban a horvát-szerb zöldhatáron a Zoran Djindjic szerb kormányfő ellen 2003-ban gyilkos merényletet végrehajtó bűnbanda, a zimonyi klán egy újabb tagját. Milos Simovic titokban próbált átjutni Szerbiába Morovic falu közelében, de lefülelték.

Nem lehet tudni, hogy a horvát vagy a szerb rendőrség fogta-e el – a horvát belügyminisztérium közlése szerint közös akcióval kerítették kézre -, de a Beta szerb hírügynökség azt jelentette magas rangú rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy Belgrádba vitték, és folyik a személyazonosságának megállapítása.

A horvát hatóságok azzal gyanúsítják a 31 éves Simovicot, hogy ő lőtt rá kedden fényes nappal egy Zágráb melletti tó partján a zimonyi klán egy másik tagjára, a zárai (Zadar) születésű, 36 éves Sretko Kalinicra. A szerb sajtó úgy tudja, valamilyen kábítószerügylettel kapcsolatos leszámolás történt. A súlyosan sebesült Kalinicsot egy zágrábi kórházban ápolják; rendőri felügyelet alatt áll.

Simovicot és Kalinicot egyaránt 30 éves börtönbüntetésre ítélték távollétükben Szerbiában a Djindjic kormányfő elleni 2003. március 12-i merényletben való részvételükért, és további hosszú éveket kaptak más súlyos bűncselekmények elkövetéséért. Simovicot és Kalinicot gyanúsítják Belgrádban azzal is, hogy három éve brutálisan megölték a Djindjic-gyilkosság miatt indult per egyik koronatanúját.

Rajtuk kívül a zimonyi klán négy másik tagját körözik még a Djindjic-gyilkosság ügyében; Vladimir Milosavljevicet, Milan Jurisicot, Ninoslav Konstantinovicot és Selman Hamidovicot. A bűnszervezet két másik tagja, Milorad Ulemek és Zvezdan Jovanovic már megkezdte jogerősen kiszabott 40 éves börtönbüntetése letöltését.

A Beta szerb hírügynökség előzőleg azt írta horvát igazságügyi források alapján, hogy Kalinicot egyelőre nem adhatják ki Szerbiának, mert a szerb mellett horvát állampolgársággal is rendelkezik, s a horvát alkotmány tiltja horvát állampolgárok kiadatását.

Címkékjog