Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szövetséges és orosz vadászgépek incidenséről beszélnek

Szöveg: JETfly |  2009. november 4. 14:48

Német katonák számoltak be egy incidensről, amelyben a német Luftwaffe vadászrepülőgépein kívül az orosz és a finn légierő repülőgépei is részt vettek. Az incidens szeptember 15-én történt a Balti-tenger felett.

A Bundeswehr képviselője elmondta, hogy német Eurofighter Typhoon típusú vadászrepülőgépek látták el Észtország légterének védelmét, amikor parancsot kaptak a felszállásra. Feladatuk a balti ország határához közelítő, orosz, A-50 típusú, rádiólokációs távolfelderítő és irányító repülőgép (orosz AWACS) elfogása volt.

A német gépek az orosz felderítő repülőgép közelébe repültek, és megpróbálták felvenni a kapcsolatot a gép személyzetével, azonban orosz részről nem érkezett válasz.

A Luftwaffe pilótái fényképeket készítettek az orosz felderítőről, amikor azt észlelték, hogy az orosz légierő két Szu-27 típusú vadászrepülőgépe közelít hangsebességgel.

A két orosz gép elfogására két finn F-18 típusú vadászrepülőgép is érkezett, amelyek pilótái mind a német mind az orosz pilótáktól megkövetelték, hogy ne lépjék át a finn légtér határát, és az incidens résztvevőit semleges vizek fölé kísérték.

Az incidens után minden vadászrepülőgép visszatért saját bázisára.

Az észt vezérkar sajtószolgálatának képviselője a hírre reagálva elmondta, hogy az incidens valóban megtörtént azonban nem teljesen úgy, ahogyan azt a német hírügynökség közölte. Az észt verziót azonban nem ismertette, azt mindenesetre elismerte, hogy az orosz felderítő repülőgép átlépte az észt határt.

Az orosz katonai vezetés ezidáig nem kommentálta a történteket.

1595892965