Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit kiképzőit lőtte agyon egy afgán rendőr

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 4. 15:07

Lelőtt öt brit katonát egy afgán rendőr a déli Hilmend tartományban – közölték szerdán az afgán hatóságok. Ez a legsúlyosabb emberveszteség, amelyet az Afganisztánban tevékenykedő brit kontingens a hadműveletek eddigi nyolc éve alatt egyazon fegyveres akció során elszenvedett.

Az áldozatok éppen az afganisztáni rendőrség kiképzésével megbízott katonai egység tagjai voltak, és a kiképzés alatt álló rendőrök egyike végzett velük egy helyi rendőrőrs ellenőrzőpontjánál.

A támadásban több brit katona megsérült; a tettes elmenekült a helyszínről.

A brit hatóságok eddigi vizsgálata szerint a Gulbuddin nevű rendőr előzőleg valamiért vitába keveredett brit parancsnokával, ám a BBC helyi törzsi forrásokból úgy értesült, hogy a véres támadás elkövetője “kapcsolatban állt" a tálib erőkkel.

Gordon Brown brit kormányfő szerdai közleményében “rettenetes veszteségnek" nevezte a brit katonák halálát.

A 2001-ben kezdődött konfliktusban eddig 229 brit katona esett el Afganisztánban, közülük 92 az idén. Afganisztánban már több brit katona vesztette életét, mint Irakban: az idén áprilisban lezárult iraki brit hadműveletek során 179 brit katona halt meg.

A brit hadsereg a II. világháború óta egyazon hadszíntéren csak egyszer szenvedett az afganisztáninál súlyosabb veszteségeket: 1982-ben, a Falkland-szigetekért Argentínával vívott 74 napos háborúban 255 brit esett el.

Brown október közepén bejelentette, hogy Nagy-Britannia ötszáz fős katonai erősítést készül Afganisztánba küldeni. A kormány a tervet azonban csak akkor hagyja végleg jóvá, ha a többi NATO-szövetséges is “méltányos részt vállal" az afganisztáni hadműveletekben, egyebek mellett több katona kivezénylésével – tette hozzá a miniszterelnök.

Egy nemrégiben elvégzett országos közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor a britek nagy többsége úgy látja, hogy az Afganisztánban harcoló brit alakulatok jelenleg “vesztésre állnak" a tálib erőkkel vívott háborúban, és a lakosságnak csaknem a fele nem is hisz e háború megnyerhetőségében. Kétharmadhoz közeli azoknak az aránya, akik a hadsereg gyors hazahívását pártolják.

Az afganisztáni NATO-hadműveleteket független londoni elemzők sem minősítik sikeresnek.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) – az egyik vezető londoni hadászati kutatóműhely – a világ katonai-biztonsági helyzetéről nemrég kiadott idei éves jelentésében azt írta, hogy az afganisztáni konfliktus eddigi nyolc éve után sincs semmiféle tényleges jele tartós előrelépésnek a nemzetközi stabilizációs erőfeszítések egyetlen területén sem.