Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szövetségi rendszerben nagyobb hazánk biztonsága

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 14. 17:02

A NATO tagjaként, olcsóbban és nagyobb biztonságban, vagy saját erőből drágábban, de nemzetközi szerepvállalás nélkül akarja Magyarország saját védelmét biztosítani? Ezeket a kérdéseket fogalmazta meg Orbán Viktor miniszterelnök, a parlament szeptember 13-i ülésnapján.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője megismételte a Tisztelt Ház előtt javaslatát, miszerint „célszerű volna végre ebből az igazságtalan, aljas háborúból, ami Afganisztánban folyik, hazahívni a magyar katonákat". Erről az ellenzéki párt, határozati javaslatot is benyújtott a parlamentben.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában rámutatott: „az Afganisztánból való kivonulás helyett egy másik kérdés megválaszolását javaslom a magyar közvéleménynek. Azt a kérdést kell eldönteni, Magyarország hogyan akarja saját biztonságát megoldani? Egy szövetségi rendszerben akarja megoldani, ez azt jelenti, hogy kevesebbe kerül, viszont nemzetközi szerepvállalással jár." Dönthetünk a biztonságunk saját erőből való megteremtéséről, ekkor nincs nemzetközi szerepvállalás, de jóval többe kerül. „Ezt a döntést kell meghozni, ezeket a számokat kell végignézni" – vetette fel.

– Ezek alapján lehet arról beszélni, hogy afganisztáni szerepvállalásunk magyar nemzeti érdek, költségvetés, védelempolitika szempontjából indokolt vagy sem. A mi tudásunk, számításaink azt mutatják, amíg van elegendő önkéntes – ami nagyon fontos dolog –, akik külföldön vállalnak szolgálatot, addig érdemes szövetségi rendszerben gondolkodni Magyarország biztonságáról. Ezért vagyunk hívei hazánk NATO tagságának. Nagyobb, olcsóbb és biztosabb megoldást jelent mindannyiunk számára, az életünk biztonsága számára – zárta válaszát a miniszterelnök.

A nap során a honvédelmi és rendészeti bizottságba Kövér László házelnök helyére Ágh Pétert (Fidesz), a nemzetbiztonsági bizottságba – szintén a házelnök helyére – Csenger-Zalán Zsoltot (Fidesz) választották meg a képviselők. A Parlament őszi ülésszakának első napján a házelnök, Kövér László javaslatára egy perces néma felállással adóztak a honatyák az Afganisztánban elhunyt illetve halálos sérüléseket szenvedett két magyar katona emlékének.