Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A törekvéseink rendszerének középpontjában a katona áll!

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 14. 17:32

Várpalotára, az MH Bakony Harckiképző Központba látogatott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter szeptember 14-én. A tárcavezető a katonai alakulat tevékenységét ismerte meg. Az eseményt záró állománygyűlésen elismeréssel szólt arról a munkáról és fegyelemről, amit ott tapasztalt.

A katonai fogadás és a tiszteletadás után Fürst Tamás ezredes, a harckiképző központ parancsnoka tett jelentést a miniszternek, valamint a kíséretében lévő vezérkari főnöknek, katonai vezetőknek. Beszélt a központ felállításának történetéről, a gyakorlóterek elhelyezkedéséről, rendeltetésükről, valamint az elmúlt években az alakulatnál történt fejlesztésekről, feladatokról.

A vendégek ezután megismerkedtek a központ szolgáltatásaival.

Az első bemutatóhelyen Vokla János alezredes, parancsnokhelyettes mutatta be a gyakorlatvezetői termet, majd tájékoztatott a szimulációs központ felépítéséről, az alrendszerekkel történő együttműködésük lehetőségeiről. Külön ismertette azokat a gyakorlattípusokat, amelyek levezethetőek a szimulátorok segítségével. A rendszer előnyei közül kiemelte az értékelési lehetőséget, hiszen így a gyakorlat végén a parancsnok szembesül a jó, vagy rossz döntéseinek következményeivel. A szimulációs gyakorlatok előnyei között említette azt, hogy ez a rendszer rendkívül költséghatékony, csökkenti a környezeti terhelést és kíméli a drága technikát, az emberi erőt is.

1595907323
 

Kálmán Ferenc nyugállományú dandártábornok – a rendszert üzemeltető cég szolgáltatási igazgatója – ismertette a szimulációs rendszerekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, illetve bemutatta annak gyakorlati alkalmazását is. Elmondta: a mostani gyakorlaton a kaposvári ezred vesz részt, a központban az ehhez szükséges „alájátszásokat" biztosítják, értékelik a konkrét feladat-előkészítést és végrehajtást.

A tájékoztató után a vendégek megismerkedtek a MILES- rendszer irányító központjával, majd a MILES 200 Lézeres Harcászati Szimulációs Rendszer gyakorlati bemutatóját tekintették meg.

1595907323
A miniszteri látogatás az állománygyűléssel fejeződött be, amelyen napjaink egyik legaktuálisabb kérdéséről, Afganisztánról volt szólt. Hende Csaba hangsúlyozta: „ez most a legveszélyesebb és legfontosabb küldetésünk! Nagyon odafigyelünk arra, hogy mi történik, de ezek a fejlemények nem túl biztatóak, ezért komoly erőfeszítéseket teszünk arra, hogy a felszerelésekben meglévő hiányokat kellő időben pótoljuk. Nem ugyanaz a helyzet, mint amikor ebbe a misszióba belekezdtünk. A békés építőmunka feltételei messze nem adottak mára, azt is mondhatnám, hogy lehetetlenné váltak. Éppen ezért, naponta többször tájékozódunk a helyzetről, és a szövetségeseinkkel egyeztetve fogjuk meghozni az elkövetkezendő időszakra szóló döntésünket"– fogalmazott a honvédelmi miniszter.

„A törekvéseink rendszerének középpontjában – szögezte le a miniszter – a honvédelem legfontosabb szereplője, a katona áll! Ezért egy új, átlátható pályamodellt kívánunk kidolgozni és bevezetni, amely kiszámíthatóvá teszi az önök egész pályafutását a szerződéses katonától a hivatásos tisztig. Mindenki tudhatja majd, ha teljesíti a feltételeket, ha a maga részéről leteszi az asztalra a szolgáltatást, azért mikor, milyen ellenszolgáltatást fog kapni."

A továbbiakban Hende Csaba kiemelte: „szeretnénk az elkövetkezendőkben a honvédséget minden értelemben megerősíteni: a kiképzés terén ugyanúgy, mint az anyagi-technikai ellátottságban és persze a létszámban is. E létszámnövekedés alapvető kérdése a tartalékos szolgálat újjászervezése lehet."

„Az elmúlt évek hibás döntései miatt nagyon súlyos helyzetben van ma a honvédség, csak egyetlen reményem van" – hangsúlyozta a miniszter. „Ahol eddig megfordultam, rendet, fegyelmet és tisztaságot találtam. A hivatásos állomány nagyon elkötelezett a feladatok végrehajtásában, látni lehet, hogy az esküjükhöz híven készek és képesek teljesíteni a kötelességüket. Azok a katonai vezetők, akik itt jelen vannak, és akik most itt nincsenek jelen, keményen azon fognak dolgozni, hogy a hadseregben meglévő siralmas állapotok felszámolásra kerüljenek!"

A miniszter egy kérdésre válaszolva elmondta: a következő évben a technikai fejlesztésekre – az áthúzódó tételek miatt – nagyon kevés összeget tudnak fordítani. Reálisan, a költségvetés legalább harminc százalékát kellene erre fordítani. E helyett öt százalék körül lesz az az összeg, ami jövőre a technikai fejlesztésre fordítható. Külön kiemelte: a következő időszakban elsődleges feladat lesz az ország „védelmi képességének erősítése", és az, ahogyan erre felkészítjük a csapatokat. Így tudjuk majd teljesíteni a felajánlásainkat és a missziókban vállalt kötelezettségeinket. „Amint egy ország hadserege alkalmas a védelmi képességeinek biztosítására, a felkészített erők bevethetők lesznek békefenntartói feladatok ellátásában is" – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter.

1595907323
 

1595907323
 

1595907324
 

1595907324
 

1595907324
 

1595907324
 

1595907324
 

1595907324
 

Szöveg: Demeter Ferenc
Fotó: Tóth László