Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szovjet örökség

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. január 14. 7:48

A szovjet Uralvagonzavod mérnökei által tervezett, 1973-tól gyártott T–72-es közepes harckocsi az egykori szocialista országok hadseregeinél még a vasfüggöny leomlása utáni évtizedekben is a páncélos fegyvernem alapvető haditechnikai eszköze volt – nem véletlenül. A típustól függően 780–840 lóerős dízelmotorral hajtott 40–45 tonnás jármű mozgékonysága, terepjáró képessége a kategóriájában kiválónak számít.

MH202401_borito

A második világégés tapasztalataiból okulva a Szovjetunió politikai és katonai vezetése nagy figyelmet fordított a harckocsik fejlesztésére. A hidegháború évtizedeiben országszerte több tervezőiroda működött, melyek kiváló típusokat alkottak meg – elég csak a T–54-esre, a T–55-ösre vagy a T–62-esre gondolnunk. Ezek közös jellemzője az egyszerű gyárthatóság és üzemeltetés volt: a szovjet alkalmazási elvek ugyanis a mennyiséget preferálták a minőséggel szemben.

Az imént felsorolt konstrukciókhoz képest generációs ugrást jelentett az 1966-ban megjelent T–64-es, amely esetén a mérnökök számos innovatív megoldást alkalmaztak, ám ezek kiforratlansága egy bonyolult, nehezen üzemeltethető harckocsit eredményezett. A kudarc nyomán kaphatott zöld jelzést a kevesebb újdonságot felvonultató T–72-es, amely bár nagyon hasonlított a T–64-eshez, mégsem beszélhetünk továbbfejlesztett változatról, inkább egy párhuzamosan futó tervezőmunka eredményéről.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 12-én, pénteken megjelenő számában!