Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Educatio 2024: töretlen az érdeklődés a katonai hivatás iránt

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2024. január 13. 20:58

Rengeteg látogatót vonzottak a Magyar Honvédség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának standjai az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás harmadik napján, január 13-án, szombaton.

A Hungexpo A pavilonjában, a háromnapos oktatási seregszemlén mintegy kétszáz kiállító és 40-50 ezer látogató vesz részt évről évre. Közel ötven felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésekről, egyetemi szokásokról, kollégiumi elhelyezésekről, de akár a tanulmányokat követő munkalehetőségekről is. A kiállítók közül idén sem hiányozhatott a Magyar Honvédség, hiszen a katonai pályát övező érdeklődés évről-évre nő. Ezt mi sem mutatta jobban, mint hogy a honvédségi standok a nyitástól kezdve folyamatos ostrom alatt álltak.

A kilátogató középiskolások és egyetemi hallgatók közül egyaránt szép számmal érkeztek a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar pavilonjához. Egyszer már – máshová – sikeresen felvételizett fiatalok is, a kar ugyanis az öt alapképzése mellett öt fajta mesterképzést is kínál. A hároméves egyetemi alapképzés elvégzése után katonai műveleti logisztika, katonai üzemeltetés, katonai vezetői, nemzetközi biztonsági- és védelempolitikai, illetve védelmi infokommunikációs rendszertervező szakon tanulhatnak tovább a Magyar Honvédség kínálta karrierlehetőségek iránt érdeklődők.

Educatio Kiállítás KLAC7946-Javított-NR

„Érdekel a logisztikus pálya és a pénzügy-számvitel területén specializálódnék, szeretek sportolni és szeretem a gazdaságot, ezért érdekelne a Magyar Honvédség, ezen belül a katonai logisztika” – mondta az egyetemista látogatók közül Pál Izabella, aki jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen gazdasági informatikát tanul. Szabó Péter szintén a Szegedi Tudományegyetemről érkezett. A programozó informatikusnak tanuló fiatalember leginkább a kollégiumi életről, valamint a fizikai felmérő nehézségeiről érdeklődött a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatóitól, akik készségesen igyekeztek bevezetni a fiatalokat a katonai egyetemi élet mindennapjaiba.

A kiállítás alatt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett technikai eszközök közül a PzH 2000 önjáró löveget és a H145M típusú, többcélú helikoptert is szemügyre vehették az érdeklődők, de nagy sikert arattak az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ interaktív bemutatói, valamint a különböző szimulációs játékok is.

Educatio Kiállítás KLAC8206-Javított-NR

A tizenhét éves Zsuga Patrikot szintén a Magyar Honvédség legújabb high-tech eszközei érdeklik. A fővárosi Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumban vegyésznek tanuló fiatalember kérdésünkre elmondta: miután egyre több iskolai program keretében találkozik katonákkal, komolyan foglalkoztatja a Magyar Honvédség. „Főként a páncélos-technika érdekel, ezen belül a harcjárművek működése, harci alkalmazása” – tette hozzá.

„A nagypapám volt katona, jelenleg is folyamatosan figyelemmel követi a Magyar Honvédségben zajló folyamatokat” – mondta egy másik budapesti középiskolás, Váczi Bálint Ferenc, aki már konkrét elképzelésekkel érkezett a Magyar Honvédség standjához. „Kiskorom óta katona szeretnék lenni, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezetői szakja az, ami leginkább foglalkoztat, onnan pedig vagy a harckocsizókhoz, vagy a tüzérséghez szeretnék kerülni” – fogalmazott.

A látogatók pozitív visszajelzései alapján a Magyar Honvédség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara idén is rendkívül sikeresen zárta az Educatio oktatási szakkiállítást.

Kapcsolódó cikkek