Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Educatio 2024: a civil ösztöndíj többszörösét kapják a katonai szakok hallgatói

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. január 12. 23:42

Szombat koraestig látogatható az ország legnagyobb oktatási és szakképzési kiállítása. A Hungexpon bemutatkozik a Magyar Honvédség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara is.

A magyar diákok számára sokáig álom volt a személyes találkozási lehetőség a különböző felsőoktatási intézmények, illetve munkahelyek képviselőivel. Szerencsére mára hazánkban is kiépült a fiatalok és a különböző szintű képzési helyek, munkáltatók közti párbeszéd, aminek legfontosabb helyszíne az Educatio kiállítás. Idén 24. alkalommal rendezik meg az egyetemek, nyelviskolák és szakképzési centrumok részvételével zajló grandiózus eseményt. Szombat koraestig látogatható a nagyjából húszezer négyzetméternyi területen több mint kétszáz kiállítót felvonultató kiállítás a budapesti Hungexpon, aminek A pavilonján a Magyar Honvédség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (NKE HHK) képviselőivel és hallgatóival találkozhatnak az érdeklődők.

A honvédelmi  standoknál a bőség zavara foghatja el a látogatót. Airsoft fegyverek és szimulációs gépek sorakoznak, míg a HHK hallgatói szóban igyekeznek bevezetni a tizenéveseket az egyetemi élet mindennapjaiba. A toborzó katonák a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai oldalán JAS 39 Gripent modellező repülőszimulátorral érkeztek az expóra, de hasonló (és hasonlóan népszerű) virtuális lövészeti játékkal készültek a – különböző tanfolyamokat hirdető – Védelmi Innovációs Kutatóintézet munkatársai is. Az MH Sportszázad tagjai testnevelési gyakorlatokon keresztül mérik fel a középiskolások fizikai állapotát, ezzel népszerűsítve a katonasportolók hazánkban már bejáratott kettős életpályáját. A legnagyobb érdeklődés azonban az egyetemi szintű katonai képzéseket övezte.

_I1A8955 copy

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán öt alapszak várja a jelentkezőket. Négy katonai, illetve egy civil képzés: a katonai vezető, a katonai logisztika, a katonai infokommunikáció és az állami légiközlekedési, valamint a nemzetközi védelmi és biztonságpolitikai szak” – ismertette a választható stúdiumokat dr. Lippai Péter dandártábornok, a kar megbízott dékánja. Utóbbi szak kapcsán a harmadéves Madár Rebeka elárulta, hogy diplomáciai, politikai és jogi óráik mellett a honvédelmi ismeretek is szerepet kapnak tantervükben. „Azoknak ajánlom a szakot, akik nem szeretnének a honvédség állományába szerződni, viszont érdekli őket a katonaság” – fogalmazott.

A kar dékánja örömmel számolt be róla, hogy 2024 szeptemberétől a jelenlegi tanév létszámához képest 15 százalékkal több diákot várnak, összességében több mint 300 hallgató kerülhet be képzéseikre. „Ők kettős jogállásba kerülnek, az egyetem hallgatói és a Magyar Honvédség szerződéses katonái lesznek. Ők már nem ösztöndíjat, hanem illetményt kapnak, ami egy megszokott civil ösztöndíj többszöröse. Most átlagban havi 300 ezer forint fölötti összegről beszélünk, hiszen az idei átlagos 10 százalékos emelés a katonákéhoz hasonlóan ezeket az illetményeket is érinti” – említette meg dr. Lippai Péter dandártábornok.

_I1A8950 copy

Kismartoni Mátyás főtörzsőrmester szintén kiemelte az egyetem nyújtotta hatalmas támogatást. „A repülés nagyon régóta érdekelt, és az NKE alapvetően ingyenesen biztosítja ezt a képzést. Tíz év szolgálatot kell aláírni a végzést követően, ami a kötöttséget mellett  azt is jelenti, hogy a képzés elvégzése után azonnal tíz évre munkát biztosít a honvédség” – fogalmazott az állami légiközlekedési szak harmadéves hallgatója.

Dr. Lippai Péter kiemelte mennyire gyakorlatorientált képzésről van szó. „Tisztjelöltjeink az első félévet a kiképzéssel, gyakorlóterepen végzik. Függetlenül attól, hogy valakiből pilóta, légiirányító vagy lövésztiszt lesz, a félév végére alapszinten el tud vezetni egy gyalogos szakaszt” – utalt a tisztek számára elengedhetetlen fontosságú képességre. „A kiképzés során tapasztalható spártai viszonyok rengeteg fiatalt vonzanak. Olyan személyiségbeli és fizikális változáson mennek keresztül, ami egyénileg és társadalmi szempontból is rendkívül hasznos. Pontosság, állóképesség, rendszeretet, kötelességtudat, bajtársiasság – olyan értékek, amiket más hivatásban nem biztos, hogy ilyen intenzíven megszerezhetnek.”

_I1A8915 copy

A dékán szavait a katedra másik oldalán álló negyedéves honvédtisztjelölt, Nock Gergő erősítette meg. „Azért terveztem idejönni, mert vonzott az egyenruha és a stabilitás. Mindent meg is kaptam a honvédségtől, amit vártam” – összegezte tapasztalatait a katonai infokommunikáció szakos hallgató.

A kilátogató gimnazisták közül szép számmal érkeztek a szimulációs játékokhoz, illetve előszeretettel kérdeztek a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar képzéseiről. Érdeklődésük megoszlott a különböző katonai hivatások között, de egyaránt évekkel korábban megfogant pályaválasztási szándékról számoltak be. A legelhivatottabb a 12. osztályos Szopka András volt, aki lövészként, vagy harckocsizóként képzeli el jövőjét. „Apukám régen a hadseregben szolgált mint hivatásos katona. Rengeteget szoktunk vele beszélgetni erről az időszakról, illetve engem is ösztönösen érdekel ez a hivatás” – fogalmazott.

_I1A8957 copy

A fiatalok körében leginkább a matematika tárgyi követelményei okoznak bizonytalanságot. „Könnyen lehet, hogy előbb egy másik szakot végzek el és csak utána felvételizem a közszolgálati egyetemre, de már nagyon régóta érdekel a katonaság. Leginkább a lövész, a felderítő és a tüzér specializáció foglalkoztat, bár a számításaimat befolyásolja, hogy nem kifejezetten vagyok jó matematikából” – osztotta meg terveit Kiss Vince 11. osztályos hallgató.

„A matekkal nem vagyok jóban, inkább a nyelvek mennek könnyen, de szerintem nem lesz gond a számolással sem. A légiközlekedési szakra felvételizem. Nagyon szeretnék repülni, mindig is ez érdekelt és itt most megerősítést kaptam ezen tervemben” – mondta a HHK standjától felvillanyozódva távozó 12. osztályos Lukács Veronika.

Kapcsolódó cikkek